Waarom krijgen we gerimpelde handen en voeten als we van water naar buiten komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Water doet iets wat eigenlijk niet kan... De huid heeft namelijk een vetabsorberende structuur, ze trekt vet aan, maar staat het water af. Toch kunnen de watermoleculen in de huid dringen, kijk maar eens naar uw vingertoppen na een half uur in bad. Ze zijn rimpelig geworden, omdat ze zich hebben volgezogen met water. Je zou zeggen dat baden en douchen dus extra vocht in de huid brengt maar het tegenovergestelde is waar. Het is daarom belangrijk de huid na het douchen of baden in te smeren met een goede bodymilk. Vooral een crème met Aloe Vera is erg goed, dit is een sterk vochtbindende ingrediënt.

ik weet niet zeker of dit klopt, maar ik heb eens gehoord dat het water je huid uitdroogd. Het onttrekt het vocht uit je huid. Als dit niet klopt hoop ik gecorriggeerd te worden.

Het epidermis, de buitenste laag van de huid is opgebouwd door cellen die ‘keratinocyten’ heten. Ze zijn gemaakt van een proteïne dat ‘keratine’ heet. Deze cellen delen zich snel aan de onderkant van het epidermis, ze duwen de bovenliggende cellen naar boven. Als ze halverwege zijn, dan gaan ze - volgens plan - dood. De celkern verschrompelt zodat er lagen ontstaan van celwanden (lipiden) en keratine, dat graag water opneemt. Wanneer je handen onderdompelt, neemt de keratine dat op en zwelt op. De binnenkant van de vingers zwelt niet op, alleen de buitenkant. Die wordt dus ‘te ruim’ en gaat rimpelen. Dit alles gebeurt bij je vingers en tenen, want daar is de epidermis veel dikker dan ergens anders op je lichaam. Het water verdampt weer snel als je uit het water komt, waarna je huid vaak droger is van voor het bad.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/alleen-hand...