Hoe oud moet je echt zijn om sigaretten te kunnen kopen?

Mijn zusje, die 18 jaar en 9 maanden oud is, moest namelijk vandaag sigaretten kopen voor onze moeder. Maar ze mocht ze niet kopen. Ik weet dat ons moeder het zelf ook kon halen, maar ze wilt het nooit zelf halen. En als wij het niet voor haar halen voelt ze zich beledigd en praat ze alleen maar negatief tegen en over ons.

Ik bedoel, wij hebben niet om een rookverslaafde moeder gevraagd die te lui is om haar hard drugs zelf te kopen en die, ondanks dat we haar zo vaak smeken, er niet mee wilt stoppen. En dan zeuren dat ze er te oud en gerimpeld uitziet en zich nooit goed voelt. Maar daar gaat het nu niet om.

Mijn vraag is, als er overal staat dat je (wettelijk) minimaal 18 jaar moet zijn om die troep te kopen en mijn zusje die al bijna 19 is geen sigaretten mocht kopen, hoe oud moet je dan echt zijn?

Ik heb ze zelf moeten halen, met hoge koorts, om thuis drama te voorkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

18 jaar. Dat betekent dus dat de caissière een foutje heeft gemaakt. Toegevoegd na 38 seconden: http://www.nu.nl/politiek/2965646/sigaretten-kopen-pas-18-jaar.html Toegevoegd na 3 uur: Mijn excuses, het had ook kunnen zijn dat de zus geen ID bij zich had.

Bronnen:
http://www.nu.nl/politiek/2965646/sigarett...

18 jaar is minimum leeftijd, maar verkopers worden verplicht naar legitimatie te vragen van iemand die zij niet boven de 25 schatten. De stelregel is dus: onder de 25, legitimatie verplicht. Winkeliers zijn hier steeds scherper op, omdat deze een boete riskeren van een paar honderd Euro (was een jaar of 7 geleden iets van 750). Bij alleen al niet vragen naar ID zijn deze in overtreding, ook als de koper ouder dan 18 blijkt te zijn. Dus: de moet 18 zijn om tabak (of alcohol) te mogen komen, maar tot je 25ste ben je verplicht je te legitimeren.