Waarom wordt de vrouw van een koning koningin genoemd maar de man van een koningin prins?

Simpele vraag, behoeft verder geen uitleg, toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de Grondwet staat dat Nederland een koninkrijk is met aan het hoofd een koning. Heel formeel is Beatrix dus onze koning. Maar ja, omdat ze een vrouw is zeggen we liever koningin tegen haar. Maar juist omdat Beatrix strikt genomen al koning is, kon Claus geen koning worden. Want dan zou Nederland opeens twee staatshoofden

Bronnen:
http://www.wegwijslezer.nl/php/question.ph...

Officieel is (in Nederland tenminste) het staatshoofd de Koning. Staatskundig gezien is Beatrix dan ook Koning van Nederland. Als de Koning een man is, en trouwt met een vrouw, is er geen bezwaar tegen als zij koningin genoemd wordt. Een koningin is namelijk geen staatshoofd, dat is alleen de Koning (m/v). Zo is er geen spraakverwarring mogelijk. Maar als de Koning een vrouw is, in het dageliks leven 'koningin' genoemd wordt, en dan ook nog eens trouwt met een man die 'koning' genoemd wordt, dan lijkt het net alsof haar man het staatshoofd is in plaats van zijzelf. Dat is niet de bedoeling. Daarom wordt de man van de koningin geen koning. Omdat de man van de Koning (m/v) natuurlijk wel van adel moet zijn, wordt hij wel prins.

Dat is niet zo eenvoudig. Of een echtgenoot of echtgenote van de koning (zo heet ook de koningin volgens de grondwet) dezelfde titel mag dragen wordt bepaald door de regering. Verder is er nog een probleem. Als de man van een koningin koning genoemd zou worden, zou er verwarring kunnen ontstaan over wie het staatshoofd is. Gek genoeg treedt die verwarring andersom niet op.

Omdat qua positie de Koning boven de Koningin staat. Dit is dus de rede dat wijlen prinsen Hendrik, Bernard en Claus geen koning zijn genoemd; maar prins bleven. Anders zou hier verwarring in komen te ontstaan, want niet hùn waren het staatshoofd maar hun vrouw. Dit probleem was er bij wijlen koninginnen Wilhelmina van Pruisen, Anna Pauwlowna en Emma niet. Deze zijn dus wel koningin genoemd naast hun mannen wijlen koningen Willem I,II,III. Met de zekerheid van een grote waarschijnlijkheid gaat H.K.H. prinses Máxima dan ook koningin heten naast haar man Z.K.H. de prins van Oranje de toekomstige Koning der Nederlanden, Willem IV.

Bronnen:
eigen kennis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100