Hoe lang is de overledene eigenaar van het graf waar hij/zij in ligt begraven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

0 seconden. Een overledene kan namelijk nergens eigenaar van zijn. Wel kan een bepaalde periode zijn afgekocht (vaak 20 jaar), en kan de familie die periode verlengen, of (eventueel via erfenis) eigenaar van het graf zijn.

In Nederland kun je eigenlijk geen eeuwigdurend recht kopen op een gemeentelijke begraafplaats. Een standaard termijn voor een particulier graf is 10 of 20 jaar. Alleen als nabestaanden dat willen én daarvoor ook betalen, kan de termijn telkens met 10 jaar of een veelvoud daarvan worden verlengd.

Bronnen:
http://www.uitvaartinformatie.nl/index.php...

Grafrechten geven recht op een plaats en/of zeggenschap over een graf voor een bepaalde, vaste termijn. Er zijn twee soorten grafrechten: 1. het recht van gebruik van een ruimte binnen een algemeen graf en 2. Het uitsluitend grafrecht op een eigen (familie)graf. Bij een algemeen graf gaat het om het recht op een plaats van tien jaar in een graf waar meerdere personen, die vreemden voor elkaar zijn, bij elkaar liggen. Bij een eigen graf gelden de grafrechten minstens 20 jaar en bepaalt de rechthebbende van het graf (de huurder) wie er begraven mogen worden.

Bronnen:
http://www.uitvaart.nl/page_73.html?s_page...