Waarom moest je vroeger bij betalen als je een klein bedrag pinde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De winkelier moet geld betalen voor elke pintransactie. Hoe lager het bedrag, hoe hoger procentueel de transactiekosten zijn. Daarom waren er winkeliers die liever niet hadden dat kleine bedragen gepind werden. Naar mijn mening kortzichtig: aanschaffen van wisselgeld en waardetransport kost ook geld, verder bestaat het risico op vals geld (of ieder biljet moet worden gecontroleerd wat de kassatransactie vertraagt. Ook het veiligheidsrisico is veel groter bij contante betaling.

Dit was omdat de transactiekosten voor een klein bedrag relatief hoog waren. Deze kosten werden dan soms bij de transactie opgeteld.

Behalve de transactiekosten had de winkelier ook inbelkosten. Pinbetalingen gaan via een soort internetverbinding. Tot voor een aantal jaren geleden gingen al die verbindingen via de gewone telefoonaansluiting. Misschien weet je het nog, maar in de beginjaren van internet moest je als je op het web wilde altijd inbellen via een modem. Dat kostte belminuten. Die 'telefoontikken' maakten pintransacties duur voor de winkelier. Op een groot bedrag was dat te verwaarlozen, maar kleine pinbedragen kostten soms meer dan dat ze opleverden. Vandaar dat deze kosten werden doorberekend aan de klant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100