Bij welke instantie kan ik terecht wanneer er onwaarheden in mijn medisch dossier staan?

Dan bedoel ik dus niet bij de arts of ziekenhuis zelf. Ik ben meer op zoek naar een soort van overkoepelend orgaan wat deze zaken dient te monitoren o.i.d. Een organisatie die misstanden zoals onwaarheden, onvolledigheden, verdraaide bewoordingen en zelfs uit de lucht gegrepen (differentiaal) diagnoses aan de kaak stelt. En dus echt opjectief en inhoudelijk naar het handelen en dossieropbouw van artsen kijkt.
Ben ik dan op zoek naar een juridisch adviseur op medisch vlak? Die kijkt weer niet naar bejegening en zaken op etisch vlak ben ik bang maar puur of jurische protocollen en dus regels en afspraken zijn nageleefd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat het begint met het vragen om een second opinion.Ofwel dat een andere arts, onafhankelijk, een nieuwe diagnise gaat stellen. Doe je dat niet dan is er iemand, waarschijnlijk gespecialiseerd in een of ander, die wat geconstateerd heeft en daar ben jij het dan niet mee eens. Er is geen instantie te bedenken die daar een uitspraak over kan doen zonder dat de zaak eerst onafhankelijk opnieuw onderzocht wordt. Dus ga naar een andere arts en vraag een second opinion. Dat recht heb je.

Elke patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier. Voor de afhandeling van klachten is elke zorgaanbieder verplicht een klachtencommissie in te stellen, waar de patiënt terecht kan. Daarnaast kan de patiënt bij een regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg een klacht indienen over een zorgverlener. Voor advies en ondersteuning kan een patiënt zich tot een van de dertien regionale Zorgbelangorganisaties wenden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100