Waarom sluiten mensen een uitvaartverzekering af? Voor het geval ze doodgaan?

Nee zonder gekheid. De kosten zijn over de gehele linie absurd hoog en de baten nihil. Al zet je maar de helft van je periodieke premie op een eenvoudige spaarrekening is er veelal al champagne en een oestertje te serveren in plaats van lauwe koffie en kunstmatig gekleurde cake.

Waarom blijven mensen toch trappen in zo'n nonsense gebeuren als een uitvaartverzekering. Met het idee om zo de familie wat te ontlasten? Om de boel goed geregeld te hebben en rustig te kunnen gaan slapen? Omdat die full colour brochure zo'n brok in de keel veroorzaakte? Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zie het als een vorm van verwijderingsbijdrage. De verwijderingsbijdrage betalen we ook, zij het dat dat verplicht is, maar daar staat tegenover dat winkels de oude apparaten niet in willen nemen terwijl ze hier wel toe verplicht zijn. Je moet je apparaten dan alsnog zelf ergens kwijt en dat kost ook geld, dat geld wordt dus allemaal ergens verzameld zonder dat er direct al te veel tegenover staat. De uitvaartverzekering is in zekere zin net zoiets. Ja je wilt graag je nabestaanden de last besparen en zo, maar financieel is er altijd wel iets aan de hand, je bent (net als bij veel andere verzekeringen) altijd onderverzekerd. Toch betalen we de verzekering braaf (net als de verwijderingsbijdrage en veel andere verzekeringen). Uiteindelijk denk ik dan ook in de richting van gemakzucht of een vals gevoel van 'veiligheid' (in de zin van het geregeld denken te hebben). Gepost op: vrijdag 10-04-2009 03:10:07

Ik denk vanwege een soort schijnzekerheid. Je krijgt het allemaal wel wat rooskleuriger voorgeschoteld dan het is. Mijn moeder heeft me altijd gezegd wat geld op een spaarrekening te zetten, juist voor het betalen van je begrafenis. En dit doe ik al jaren.

Begrafenissen zijn best duur en omdat niet iedereen een financiële reserve heeft of in staat is die op te bouwen en toch graag wil dat hij/zij op een fatsoenlijke manier begraven wordt, zijn uitvaartverzekeringen daar een oplossing voor. Ook wil men familie niet met die kosten en zorg opzadelen. Verder heb je gelijk. In principe kun je beter zorgen dat je geld opzij zet voor je begrafenis, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Ik denk dat veel mensen zelf niet kunnen sparen en ze de nabestaanden niet met kosten willen opzadelen. Maar wat mij betreft heb je gelijk, ik regel dat zelf wel. Maar dat geldt wel voor meer verzekeringen.

Enige en best denkbare reden die ik kan bednken is dat je toch op redelijke fatsoenlijke manier wopgeborgen wil worden en de nabestaanden niet met hoge kosten wil opzadelen. Trouwens, nederlanders schijnen zich erg graag voor van alles en nog wat te verzekeren, in andere landen schijnt dat minder te zijn.

Voor alle verzekeringen geldt, je kunt er ook zelf voor sparen. Een uitvaartverzekering is vooral handig als je onverhoopt vroeg overlijdt, want dan heb je nog niet genoeg kunnen sparen. Maar zelf sparen zal vast meer opleveren, als je je geld niet in IJsland hebt gezet.

Voornamelijk om niet de nabestaanden met een hoop geregel op te zadelen. En zorgen dat die nabestaanden bij een aparte rekening kunnen is nog een heel gedoe. Banken doen daar heel erg moeilijk over. Ja het is duurder maar het scheelt een heleboel geregel. De verzekering heeft vaak eigen faciliteiten en mensen in dienst die het in zo verre regelen dat je zelf alleen de voorkeuren voor bloemen, muziek, kist ed. hoeft op te geven en zij regelen dan de rest. Gegeven in wat voor een kort tijdsbestek dit allemaal moet gebeuren en hoeveel er moet gebeuren, ook ivm wettelijke regels, en de papierwinkel die aan die regels hangt die er bij komt kijken en in wat voor staat de nabestaanden vaak zijn, ben je beter af met een goede uitvaartverzekering.

Ik heb een z.g. natura-uitvaartverzekering afgesloten,dat is een eenmalige afkoopsom,die geindexeerd wordt.Om m'n nabestaanden niet met een toch altijd onverwacht groot bedrag op te zadelen.

Je zegt: "De kosten zijn over de gehele linie absurd hoog en de baten nihil. Al zet je maar de helft van je periodieke premie op een eenvoudige spaarrekening is er veelal al champagne en een oestertje te serveren in plaats van lauwe koffie en kunstmatig gekleurde cake." Klopt wel, maar als je vandaag een verzekering afsluit, en je komt volgende week onverhoopt te overlijden, dan is je begrafenis twv van zo'n 9000 euro wel verzekerd.

Groot gelijk maar mensen willen nu eenmaal een vorm van zekerheid voor hun begrafenis die toch snel tussen 2000 en 10000 euro kost (kist, kerk, notaris, dokter ,begrafenisondernemer, koor, koffielunch enz)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100