Hoeveel Italiaans bloed stroomt er door de Nederlandse aderen vandaag de dag?

Nederland kent een aantal van oosprong Romeinse steden. Utrecht is daar een van. Orginele naam Ultra Traiectum. Wat zoiets betekend als nieuwe doorwaadbare plaats.

De toenmalige romeinen hebben zich vermengt met de lokale bevolking in die tijd. Dus ik vraag mij af hoeveel romeins/italiaans bloed vloeit er door onze aderen.

Toegevoegd na 10 minuten:
Gaat mij er dus om hoe onze genenpool in elkaar steekt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Da's geen Italiaans bloed. En als je zo ver terug wilt gaan trouwens ook geen 'Nederlands' bloed. Van Nederland zoals wij dat nu kennen is namelijk pas sprake sinds 1815 ; en als je de afscheiding van Belgie meerekent zelfs pas na 1830. Dat is historisch gezien nog maar nét. En de nazaten vande mensen die er toen woonden, noemen we dus allemaal officieel en geheel correct Nederlanders. Zelfs de Friezen ;-) Maar als je alle Europeanen zou onderzoeken, zou je ongetwijfeld heel wat links kunnen vinden met italiaans maar ook duits, engels, frans, spaans, of zo je liever hebt germaans, frankisch, saksich, bataafs, romeins, fries, weet ik veel wat voor bloed allemaal. Echter dermate verdunt dat je bijna kunt spreken van een homeopatische oplossing ;-) Uiteindelijk is het dus gewoon menselijk bloed dat door onze aderen stroomt, en de exacte historische herkomst daarvan is van minimale tot geen enkele betekenis, zeker als je bedenkt dat we allemaal van het zelfde eerste kleine groepje mensen afstammen, al ver voor er sprake was van Romeinen.

Gemiddeld 7,231% per Nederlander.

Daar is geen antwoord op te geven. Je zult ten eerste al moeten bepalen hoeveel italiaans bloed deze romeinen zelf hadden, want ook zij zijn verhuisd en verplaatst. Daarnaast besloeg het Romeinse rijk heel wat meer dan alleen Italie, dus lang niet iedereen die hier heen kwam als Romein was ook Italiaan. Daarnaast is nog de vraag hoeveel de lokale bevolking echt mengde met de Romeinen en om hoeveel romeinen dit gaat versus hoeveel van de lokale bevolking. Hiermee zou je een verhouding kunnen berekenen. Als er op elke 9 nederlanders 1 Romein is, is dus 10% Romeins (niet italiaans bloed). Dit zou dan zou blijven tot aan de dag van vandaag. Ware het niet dat een groot deel van de huidige Nederlands ook geimmigreerd is. Zeker in de middeleeuwen en goude eeuw gebeurde dit regelmatig en ook nu zien we dat een groot deel van de mensen geen Nederlandse voorouders heeft (zeker niet tot aan de tijd van de Romeinen). Dan zul je afhankelijk van de groepen die per tijdvak geemigreerd zijn moeten bepalen hoeveel italiaans bloed zij hadden en dat weer bij het Nederlands gemiddelde berekenen.

Eerder heeft de lokale bevolking zich vermengt met de Romeinen. De Romeinen zij met genen en al na verloop van tijd teruggegaan naar Rome. Conclusie: nauwelijks bloed door onze aderen van de Romeinen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100