Waar komt het gezegde: "koffie dik kijken " vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de 17e eeuw, toen het koffiedrinken in zwang raakte in Europa kwam ook een nieuwe manier van waarzeggerij in de mode, het koffiedikkijken. Iemand dronk dan eerst een kop koffie waarna de overgebleven koffiedik door een waarzegger werd geïnterpreteerd om de toekomst te voorspellen. Vaak werd het koffiedik eerst op een schoteltje gelegd. Doordat de achtergrond wit was en het koffiedik zwart, ontstond vanzelf een patroon. Soms werd gebruik gemaakt van een schotel met symbolen zoals bijvoorbeeld tekens van de dierenriem. Doordat bepaalde symbolen zichtbaar bleven terwijl andere bedekt werden kon een conlusie getrokken worden. Ook kon de klant opdracht krijgen eerst nog door de prut te roeren. Voor de meeste mensen zijn de koffiedikpatronen echter een raadsel. Er is dan ook veel scepsis t.o.v. deze methode. Zo worden de uitdrukkingen "Dat is voor mij koffiedikkijken" of "Dat heb je zeker in het koffiedik gelezen", vaak gebruikt om aan te geven dat een voorspelling niet te doen is of iemands verhaal ongeloofwaardig is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffiedik

Koffiedik kijken is heel populair bij jonge meisjes in Turkije. Ik ken geen een Turkse vrouw die hier geen ervaring mee heeft. Na een lekker Turks kopje koffie gedronken te hebben, kun je je toekomst laten voorspellen door iemand die (zogenaamd) professioneel koffiedik kan kijken. Turkse koffie wordt met water en suiker voorbereid en geserveerd in speciale, maar wel hele schattige kleine porecelainen kopjes met bijbhorende schotels. Dat beetje koffieprut dat in je kopje overblijft kan je toekomst voorspellen :-0 De bedoeling is dat je de schotel op het kopje doet en de hele mikmak omdraait, zodat het koffieprut over de binnenkant van het kopje naar beneden stroomt. Na enkele minuutjes draait de koffiedik-kijker de kopjes om en begint het te 'lezen'. De koffiedik-kijker herkent figuurtjes in het kopje koffiedik die van toepassing zijn op jouw leven (spannend!) In het Turks ook wel 'kahve fali' genoemd.

Bronnen:
http://deturksekeuken.blogspot.com/

`Koffiedik` (kortweg: `dik`, ook: `prut`) is dat wat overblijft (het bezinksel) bij het zetten van koffie. Koffiedik blijft bij het zetten van filterkoffie in het filter over. In het verleden kwam er vaak dik in het kopje terecht. Aan de patronen die het bij het drinken in het kopje achterlaat, beweren sommige `wijze, oude vrouwen` de toekomst van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100