Hebben banken beleid voor klanten die straks nog met XP werken en (daardoor) digitaal beroofd worden?

Zoals ik het begrijp lossen banken de problemen met cybercriminaliteit altijd op zodat je als klant altijd veilig bent. Maar hebben banken ook uitzonderingsbeleid speciaal voor onveilig gebruik van hun services zoals internetbankieren met OS'en waar geen ondersteuning meer voor is? Waarschuwen banken ook zelf voor die gevaren en vooral, stellen ze je nog schadeloos als je straks met XP-gebruik beroofd bent? (Ervan uitgaande dat ze dat kunnen natrekken).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nederlandse banken adviseren hun klanten na 8 april geen Windows XP meer te gebruiken bij het internetbankieren op hun computer. (...) Voor internetbankieren geldt het advies met nog meer klem omdat daarvoor vanaf 1 januari nieuwe regels gelden. Een belangrijke verandering is dat het nu het de verantwoordelijkheid van de consument zelf is om goed beveiligd te zijn tegen virussen. Alleen als de gebruiker zich aan die strengere regels houdt, schrijft nos.nl, heeft die recht op een compensatie als het fout gaat. (einde quote) De banken zeggen het niet 1-op-1, maar uit het bovenstaande mag je concluderen dat wanneer je straks digitaal beroofd wordt en het feit dat dat succesvol is geweest omdat je XP nog gebruikte zal dus aanleiding zijn om niet (alle) schade te vergoeden. Je loopt dus een behoorlijk risico door te telebankieren met XP !

Bronnen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/28/advies...
http://www.veiligbankieren.nl/mobiel/nieuws.html

"In de toelichting staat dat software op apparaten zoals computers, tablets en smartphones, die voor bankzaken gebruikt worden, moet worden voorzien van de laatste beveiligingsupdates. De NVB doelt hiermee niet alleen op het OS, maar ook op beveiligingssoftware als virusscanner en firewall. Daarmee lijkt de NVB het gebruik van beveiligingssoftware voor apparaten als computers en mobiele apparaten indirect ook als voorwaarde te stellen." (...) "Als consumenten schade lijden, maar deze veiligheidsregels niet hebben nageleefd, dan lopen ze kans dat ze zelf op moeten draaien voor het bedrag dat zonder toestemming van de rekening is gehaald. Wie de regels wel opvolgt, maakt wel aanspraak op de wettelijke verplichting voor banken om het schadebedrag te vergoeden, waarbij ze overigens een eigen risico van 150 euro kunnen instellen. De NVB wijst erop dat banken op basis van hun coulancebeleid in bepaalde gevallen ook tot vergoeding kunnen overgaan als klanten zich niet aan de regels hebben gehouden. " Je komt in de gevarenzone, dus de kans dat je het vergoed krijgt is niet zeker.

Bronnen:
http://tweakers.net/nieuws/92780/nederland...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100