Verklaring van erfrecht nodig bij uitkeren begrafenispolis?

Ik vraag mij af als mijn man of ik overlijd er een verklaring van erfrecht nodig is om de uitkering van de polis om zijn of mijn rekening uitgekeerd te krijgen.
Ik heb hier over gelezen,maar het is toch te gek voor woorden als je kunt aantonen dat je erfgename bent?

Dit geldt ook als de langstlevende van ons overlijdt,dan moeten onze kinderen een verklaring van erfrecht hebben om ervoor te zorgen dat zij het bedrag op hun rekening kunnen krijgen.

Zo'n verklaring kost best wel wat en ik vraag mij dan ook af of er geen andere mogelijkheid is om toch de begrafenispolis uitgekeerd te krijgen zonder verklaring van erfrecht.

Toegevoegd na 2 minuten:
Het gaat om vrijgemaakte polissen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of het 'nodig' is, bepaalt in feite de uitkerende organisatie. Als die organisatie het als voorwaarde stelt, dan zul je er aan moeten voldoen; het is hun 'product' en toen je de overeenkomst aanging, ben je akkoord gegaan met de voorwaarden van die organisatie. Bedenk dat de verklaring wel een zekerheid biedt dat het geld niet bij 'de verkeerde' terechtkomt. Op de site van de Rijksoverheid is er dit over te vinden: "is een verklaring van erfrecht en wanneer heb ik deze nodig? Een verklaring van erfrecht is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn. Met de verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledenen. De bank vertelt in welke gevallen een verklaring van erfrecht nodig is. Verklaring van erfrecht niet altijd nodig Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. Bij kleine bedragen eisen sommige banken geen verklaring. Het is verstandig hierover contact op te nemen met de bank. Sinds januari 2012 verlangen banken geen verklaring van erfrecht meer als: er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen testament is en er niet meer dan € 100.000 op de rekening staat. Dat scheelt jaarlijks ruim 50.000 minder aanvragen voor een verklaring van erfrecht, waardoor burgers in totaal ruim 75.000 uur en ruim 23 miljoen euro per jaar besparen. De banken hebben deze soepelere regels doorgevoerd op voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Verklaring van erfrecht door notaris Een verklaring van erfrecht wordt door een notaris opgemaakt. Iedereen kan een notaris vragen om een verklaring van erfrecht af te geven, meestal gebeurt dit in onderling overleg tussen de familieleden. Onderzoek notaris bij verklaring van erfrecht Voordat de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, doet hij een aantal onderzoeken, onder andere bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister. Op die manier worden alle erfgenamen en de wilsbeschikkingen van de overledene in kaart gebracht. Als er veel erfgenamen zijn of als de erfgenamen moeilijk te vinden zijn, kan het enkele weken of maanden duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven." Dit geldt dus voor banken.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Laat de begrafenispolis innen door de uitvaartondernemer en verrekenen met de nota van de verzorging van de uitvaart. Dat is een vrij gebruikelijke gang van zaken. Het doel van een begrafenispolis is namelijk juist het dekken van de kosten van de uitvaart. Op die manier heb je in de praktijk helemaal geen verklaring van erfrecht nodig.

De polis zou als het goed is moeten zijn opgemaakt met het gegeven dat hij aan iemand moet worden uitbetaald. Daarin kan jou naam genoemd zijn . Ik neem aan dat je getrouwd bent dan zal de polis dus ook aan jou worden uitbetaald jij verzorgt toch ook de begrafenis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100