Waarom ( waardoor ) werkt douchen of bijv.een bad nemen ontspannend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Warmte ontspant. Dat zie je ook bij menstruatiekrampen, een warme kruik op de buik en de krampen nemen af. Mensen zijn in de warme zomer ook meer ontspannen, lomer dan de rest van het jaar. Warmte maakt tevreden, troost. Na een warme douche je bed in en je slaapt makkelijker in. Daarnaast spoelt het water de zorgen en beslommeringen van het dagelijkse leven een beetje van je af. Toegevoegd na 3 minuten: De mens voelt zich thuis in water, wellicht doordat zo'n groot gedeelte van ons water is. Of doordat we ongeveer 9 maanden in water geleefd hebben. Ik weet het niet maar we hebben wel wat met water.

Naast de genoemde ontspanning van de spieren die plaats vind door de wamrte van buitenaf, speelt nog iets hel anders mee: Het geluid van water. Wellicht dat dit nog uit de tijden stamt dat we in de buurt van water bivakkeerden, maar het geluid van stromend water geeft rust.

Omdat warmte ontspant en er een onbewuste herinnering is naar de tijd dat je nog in de baarmoeder zat, veilig en op je gemak.