waarom wordt Carneval voornamelijk in zuidelijke provincies gevierd en niet in heel Nederland?

Ik ben zelf niet bekend met carneval, ook m;n omgeving niet.
Waarom zijn deze niet uitgegroeid tot nationale feestdagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Carnaval is van oudsher een katholiek feest. In Nederland wonen in het zuiden van het land van oudsher de meeste katholieken. "Carnaval (ook wel 'vastenavond' - Vooravond van het vasten) is een van oorsprong katholiek feest, dat ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval

Omdat het katholicisme in de zuidelijke provincies meer doorgedrongen is dan in de noordelijke. Daar zijn ze hoofdzakelijk protestants. En carnaval houdt verband met het vasten in de veertig dagen voordat het Pasen wordt, wat van oorsprong een katholiek gebruik is.

Omdat er (vroeger) een relatie was tussen carnaval en het katholieke geloof. Het zuiden van ons land is/was katholiek maar boven de grote rivieren is er geen katholieke meerderheid. Vóór de 40-daagse vasten (op Aswoensdag, en durend tot Goede Vrijdag) werd er eerst enkele dagen flink feest gevierd waarna de periode van vasten, meer toeleg op gebed en meer aandacht voor de naaste begon. (De 3 S'en: soberheid, spiritiualiteit en solidariteit). Het deelnemen aan die Veertigdagentijd is niet echt zichtbaar meer in onze samenleving maar Carnaval is men blijven vieren.

aanvulling op reeds genoemde antwoorden; Om deze reden zie je in het oosten van het land (omgeving enschede etc) ook veel carnavals feesten. Hier wonen ook relatief veel katholieken

In het "noorden" de lands snappen de meeste mensen karnaval/carnaval beter beter dit" als het iets letterlijker genomen wordt... Ze zijn over het algemeen 'te nuchter' (ook letterlijk) en snappen niet waarom (in het zuiden) mensen zich via verkleden, soms extra veel alcohol, nachtelijke gedruis, geprop, kabaal en gewoel "de remmen meer los gooien"! ;-)