Vertraagt spellingscontrole de ontwikkeling van de Nederlandse taal?

Nederlands is een levende taal, dit zie je onderandere als je wat oudere teksten doorleest. Niet alleen qua woordenschat, maar ook bij vervoegingen van werkwoorden en spelling van alle woorden.

Worden met de spellingscontrole deze veranderingen stop gezet of vertraagd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taal ontwikkeld zich. en niet alleen in geschrift, maar zeer zeker ook in geschreven vorm. Natuurlijk is het zo dat een spellingscontrole mensen de mogelijkheid geeft om te controleren of de geschreven text voldoet aan de nederlandse spelling en grammatica regels. Echter, wat we de laatste jaren hebben gezien is dat er een groot aantal nieuwe woorden zijn bij gekomen, en dat de formele spellingregels zijn bijgesteld. Dit terwijl spellingscontrole al bestond: Er wordt nog steeds door neerlandici gekeken of de spelling wel klopt, juist is en werkbaar is. Dus de Cadeautjes vss kadotjes discussie wordt gewoon gevoert. Met de nieuwe media wordthet geschreven nederlands weer actiever. Maar dankzij de kleine toetsenbordjes, worden woorden ook verkort. Ik denk dat computer, email, sms juist een versnelling van de veranderingen teweeg brengt. Ik zal eens kijken of er ergens iets over gepubliceerd is.

Ik denk het niet, aangezien ik veel van die "nieuwe taal" niet echt een ontwikkeling vind. Spelling zoals "w8 ff" of woorden zoals: Poekie (mobiel) Toegevoegd na 57 seconden: oh het is geloof ik pokkie... Toegevoegd na 3 minuten: Op internet zijn hier veel voorbeelden van zoals pwn in plaats van own: http://en.wikipedia.org/wiki/Pwn Ik denk dat taal alleen echt werkt als we allemaal dezelfde woorden/spelling gebruiken zodat we ook goed weten waar iemand het over heeft.

Nee hoor Sonja, want de inhoud van spellingscontrole bepaal jij. Als jij 'w8' een goed woord vindt voeg je 'm toch toe....

De Nederlandse taal verloedert en de spellingcontrole draagt toe bij aan die verloedering...

Spellingscontrole is een gereedschap. Daarmee controleer je wat je aan het typen bent. Terwijl dit gebeurt, zie je de correctie. De volgende keer weet je het misschien wel. Het is een soort online woordenboek. En hoezo zou het woordenschat verminderen? Met Word kan je juist een lijst van synoniemen oproepen. Juist een verbreding lijkt mij.

Het is net als het woordenboek. Deze wordt ook 1x per jaar herzien en staat dan het hele jaar vast. Het woordenboek bestaat al jaren en toch is de taal verder ontwikkeld.

Denk dat spellingcontrole wel degelijk een negatieve invloed heeft op het Nederlands. Half jaren 70 van de vorige eeuw is de rekenmachine geïntroduceerd, met als gevolg dat er nog maar weinig mensen echt kunnen hoofdrekenen. Dit verwacht ik dus ook met de taal.

De taal ontwikkelt zich op straat en niet in de stoffige bankjes van taalgeleerden, dat is altijd zo geweest (wat op straat werd gesproken werd uiteindelijk door de kranten overgenomen en daarna door de taalgeleerden) en dat is nu ook nog zo, daarbij is de straat uitgebreid met sms en internet. Het is nooit zo geweest dat woordenboeken of groene- of witte boekjes de taalontwikkeling hebben gestopt en dat zal spellingscontrole ook niet doen. Bovendien als ik pannekoek wil schrijven omdat je zo'n koek altijd in één pan bakt trek ik me van die rooie streep niks aan en mensen die nog alternatiever spreken zetten die controle gewoon af. (alternatiever mag ook al niet haha).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100