Is een Nederlandse wooncoöperatie een vorm van sociaal wonen?

Wij kennen in België vooral een private huurmarkt. Het bestand aan sociale woningen is slechts 6%. In Nederland is het aantal sociale woningen naar verluidt veel hoger (11%?).
Komt dit doordat bv. vele woningen verhuurd worden door wooncoöperaties?
Zo ja : hoe wordt de huurprijs dan bepaald? Bv. bij sociale woningen in Vlaanderen) wordt deze bepaald op basis van marktwaarde ( de huur die je voor dezelfde woning zou betalen op de private huurmarkt) en gecorrigeerd via het inkomen (Vlaanderen : we werken met een platform van 1/55 van je jaarinkomen, meer huur mag je niet betalen)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland zijn er ongeveer 2,4 miljoen woningen die door woningcorporaties worden verhuurd. Dat is 75% van het totale aantal huurwoningen en 32% van de totale woningvoorraad in Nederland. Sinds de jaren '90 is de rol van de corporaties veranderd: ze krijgen (vrijwel) geen subsidies meer en zijn verzelfstandigd. Hun kerntaak is onveranderd gebleven: het bieden van goede, betaalbare huisvesting aan mensen die daarin niet zelf kunnen voorzien. De laatste jaren worden door de woningcorporaties steeds meer woningen verkocht. De huurprijzen worden berekend aan de hand van een puntensysteem: voor zaken als ligging, omgeving, oppervlakte en voorzieningen worden punten toegekend. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs. Wie teveel huur moet betalen in verhouding tot zijn/haar inkomen, kan aanspraak maken op huurtoeslag. Dat bedrag wordt automatisch in mindering gebracht op de huurprijs. Toegevoegd na 4 minuten: Bijlage 2: het eerste deel gaat over de landelijke cijfers (2008), het tweede deel heeft specifiek betrekking op Amsterdam, waar het aantal sociale huurwoningen veel groter is dan landelijk. Toegevoegd na 9 minuten: PS: in Nederland kennen we geen coöperaties maar corporaties. Vroeger waren dat verenigingen en stichtingen, nu nog (vrijwel) uitsluitend stichtingen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/...
http://www.guidor.nl/gidsen/images/stories...
http://www.huurders.info/?id=258

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100