deze (zeer goede) vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat mensen verschillend zijn. dus wat bij de ene werkt, werkt bij de andere niet. wat communicatiegoeroes ook zeggen : er is geen algemeen recept.
Bij "volwassen" mensen met een gezond zelfinzicht kan je rechtstreeks communiceren. Zij zullen zich dankbaar tonen voor je feedback en dan hun eigen ding ermee doen.
Maar er zijn ook mensen met een grandioos verdedigingsmechanisme en een "kort lontje". Gelijk wat je zegt en hoe je het brengt, ze nemen het altijd kwalijk. Zij voelen zich bij kritiek meteen compleet de grond ingeboord en gaan dan vaak in het defensief. Waardoor je ruzie krijgt en de zaak nog erger wordt. Anderen hebben het "korte lontje" enkel op bepaalde vlakken.Hier is open communicatie niet altijd aangewezen.
Ook als er iets "aan de hand" is, zal bij de ene negeren beter werken dan erover praten, bij de andere net omgekeerd. Sommige mensen hebben immers wat afstand nodig om alles voor zichzelf op een rijtje te zetten en te bedenken wat ze er verder mee willen. Als ze erover willen praten, zullen ze het waarschijnlijk ook zelf wel doen. Anderen hopen dan weer dat je eens naar hen luistert, zodat ze hun hart kunnen luchten.
En zelfs humor, iets wat vele harten opent, zal bv bij mensen met een groot ego (die zich dus van binnen heel klein voelen) mogelijk tot gevolg hebben dat ze kwaad worden omdat ze zich niet serieus genomen voelen.
Met andere woorden : hoe je het ook brengt, er is nooit een garantie dat de ander niet "gekwetst" wordt.
Bedenk ook wat de achterliggende bedoeling is van je "eerlijkheid": hoe belangrijk dit is voor jou, of het om jou gaat of om de ander enz... Als je dit doel helder maakt, kan je ook kiezen om op bepaalde momenten niet te reageren.
Als het je doel is om anderen tot gedragswijziging te brengen kan je beter stoppen met te denken in termen van eerlijkheid. Dan komt het er op aan te bedenken hoe je het beste resultaat behaald met die specifieke persoon. Daarvoor is het belangrijk mensen te doorgronden. Dus niet enkel te kijken naar jouw boodschap, maar ook naar degene die ze ontvangt.
Laat echter vooral ook toe dat je verantwoordelijkheid ergens stopt. Als iemand je echt kwaad doet, is het je recht om dit tegen die persoon te zeggen. Als je dit op een respectvolle manier doet en de ander is toch "gekwetst" toont, is dat zijn of haar persoonlijke proces. Ga je dan niet verontschuldigen of dergelijke. Blijf rustig maar blijf tegelijk in je kracht!