Wat gebeurd er als nederland stopt met het betalen van zijn Staatsschuld en zijn begroting per direct op 0% tekort brengt?

Ik ben benieuwd wat er gebeurd als Nederland per direct stopt met het aflossen van zijn Staatsschuld. Of in ieder geval stopt met het betalen van Rente op de staatsschuld. Per direct starten zij ook met een 0% begroting waardoor er geen geld mee geleend hoeft te worden om het tekort op te vangen. Zo hoeft Nederland geen geld te lenen (want er komt meer geld binnen dan het uitgeeft) en kun je direct je schuldpositie aanpakken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan ontstaan er rare situsties. Nederland die geen rente meer betaald aan zijn schuldeisers. Dan beginnen we op de grieken te lijken. Nederland zal dan niet snel meer mee kunnen doen in de normale economie en is dan per direct een onbetrouwbare partner voor landen en geldschieters. Toegevoegd na 55 seconden: Dan ontstaan er rare situsties. Dan ontstaat er een rare situatie.

Als jij aan iemand een tientje leent, dan verwacht je dat het wordt terugbetaald. Als je een vermoeden zou hebben, dat het tientje niet terug zou komen, dan zou je het niet hebben uitgeleend. Je leent dus alleen aan iemand die je vertrouwt. De overheid moet per definitie betrouwbaar zijn. Als de overheid besluit geleend geld niet terug te betalen, wie weet wat er dan nog meer volgt. Misschien besluit diezelfde overheid daarna dan wel, om mensen geen huursubsidie uit te betalen, of een aannemer niet te betalen die een stuk snelweg heeft aangelegd. Het is dus theorie. Want juist (Nederlandse) pensioenfondsen, beleggings- en verzekeringsmaatschappijen, en ook particulieren hebben geld aan de overheid uitgeleend. Betaalt de overheid niet terug, dan dupeer je b.v. direct mensen die pensioen ontvangen, maar ook mensen die een spaarcentje hebben gestopt in staatsobligaties. Verder denk ik dat je een klein denkfoutje maakt, dat als het overheidstekort eenmaal op 0% staat, het dan voortaan feest is. En dat is beslist niet zo. Iedere overheid heeft geld nodig om te investeren in b.v. onderwijs en snelwegen. Dat is geld lenen voor de toekomst, en daar is niet zoveel mis mee, zolang de schulden maar niet te hoog worden. Bedrijven lenen ook geld, en particulieren ook; om b.v. een huis te kopen d.m.v. een hypotheek. Als we vaststellen dat de overheid ook geld zal moeten lenen bij een financieringstekort van 0%, zoals hierboven aangegeven, dan zal niemand er meer intrappen. Want de overheid bleek onbetrouwbaar te zijn, door de schulden niet af te lossen. De staat kan dus niet meer aan geld komen, en dat wordt een drama. Vele malen erger dan in Griekenland of Spanje. Want die landen kunnen nog wel geld lenen (tegen een torenhoge rente) terwijl Nederland dan, door gewoon niet af te lossen, eigenlijk nooit meer aan geld kan komen, dat wel nodig is. Dat betekent een totaal ontwrichte economie, omdat er niet meer geinvesteerd kan worden.