Hoe werkt het opladen van je OV-chipkaart in een bus?

Ik vroeg me af, hoe je je OV-chipkaart kunt opladen met je pinpas als je in een rijdende bus zit? De bus is nergens op aangesloten zoals internet of iets... Hoe werkt dat? Hoe schrijft zo'n oplaadapparaat in een bus geld van je rekening af? En hoe weten de in/uitcheck dingen dat jij je OV-chipkaart heb opgeladen?
Nog één keer een beetje duidelijker:
- Hoe kan het dat ik mijn OV chipkaart kan opladen terwijl ik in een rijdende bus zit?

Een beetje een lastige vraag, maar ik hoop dat jullie het een beetje begrijpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een geel apparaatje, zie het als een pin automaat in de supermarkt. Je steekt je ov kaart erin.. Dan komen jouw gegevens in het scherm. Dan komt er een venster met de keuze qua saldo wat jij erop wilt hebben. Klik erop. Dan geeft hij aan om je pinpas in te voeren, aparte gleuf.. Toets uw pincode in (met je ov kaart erin houden!!) en klaar.

Bij de meeste maatschappijen niet. Voor zo ver ik heb begrepen is dat alleen bij Hermes en Arriva (beperkt) mogelijk

Je kunt je OV-chipkaart niet opladen met je pinpas als je in een rijdende bus zit. Voor het opladen bestaat andere apparatuur. Als je 'reist op saldo' en je stapt in een bus wordt bij het inchecken automatisch het instaptarief afgeschreven (euro 4.-). Het apparaat kan 'lezen' hoeveel geld er op de kaart staat want de OV-chipkaart is ook een soort 'digitale portemonnee' (vergelijk het met de Chipknip van de banken.) Verder wordt op de kaart vastgelegd waar/wanneer je bent ingestapt. "De techniek" houdt het aantal kilometer bij dat de bus rijdt. Op het moment dat je uitcheckt 'weet' de software dus ook bij welke halte de bus zich bevindt. Ook is dan bekend hoeveel je verreisd hebt (in km en geld) -omdat het incheckmoment ook was vastgelegd- en dat bepaalt hoeveel saldo nog terug op de kaart wordt gestort of wat je nog moet bijbetalen. Het enige wat ik zelf (nog) niet begrijp is hoe het werkt met de persoonlijke chipkaart als je een machtiging voor automatische incasso hebt afgegeven. Want dan wordt automatisch het bedrag afgeschreven van je bankrekening en bijgeschreven op de kaart als je onder het inchecktarief komt. Dit gebeurt door een bedrijf met de naam Trans Link Systems, voor alle openbaar vervoerbedrijven. (Het is het facilitaire bedrijf voor de OV-chipkaart). Dat kan (volgens mij) alleen als er een 'real time' verbinding is tussen Trans Link Systems en de 'in-/uitcheckautomaat in de bus' en Trans Link ook meteen de terugmelding krijgt als het bedrag 'om administratieve redenen' niet kan worden afgeschreven van je bankrekening. In dat geval zou je ook niet meer kunnen inchecken als je kaartsaldo onder het instaptarief zit.

Dat antwoord boven mij is wat lang, hier een korte en duidelijk versie: Het opladen kan maar op een manier, dat is bij een oplaadpunt. Deze staan op stations, maar ook veel in winkels en tabakszaken. Je kunt met je pinpas zelfstandig opladen of bij het loket op het station. In een bus kun je niet opladen. Via bv internet is dit niet mogelijk, en de gele kastjes zijn alleen voor in en uitchecken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100