Wie is ervoor om de autistische mens een pasje bij zich te laten dragen ter bescherming, maar ook om beter begrip en geduld te verkrijgen.

Ik vind dat de autistische mens, in deze maatschappij beter begrepen en beschermd moet worden, zodat de maatschappij er steeds meer rekening mee kan leren houden.
Volgens mij wordt het dan iets minder moeilijk en gecompliceerd, en hoeft de autistische mens zich niet zo te verdedigen en te verantwoorden (wat op zich al moeilijk is), t.o onbegrip.
Ik zelf vind het wel een goed idee, maar ik zou graag horen wat anderen hiervan vinden.
Ik weet ook wel dat je niet iedereen die afwijkt een pasje kunt geven, maar in dit geval...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een dergelijk pasje bestaat al! Het heet de autipas. Informatie hierover is te vinden op de site van de NVA (Nederlandse Vereniging van Autisme). Ik sta er op zich niet eens zo negatief tegenover. Ik heb zelf een zoon met (klassiek) autisme, waarbij o.a. sprake is van taal/spraakproblemen. Andere mensen vinden hem vaak vreemd en/of begrijpen hem niet. Ik kan me voorstellen dat het hem zou kunnen helpen om dan een dergelijk pasje te kunnen laten zien, waardoor mensen meer begrip krijgen voor hem. Juist vooral omdat hij het met woorden zelf zo moeilijk uit kan leggen. Ook oogcontact en sociale omgangsvormen zijn voor hem zeer moeilijk, dus ik zie wel wat in zo'n pasje op zich. En het zit ook niet op z'n voorhoofd geplakt of zo. Hij zou het pasje bij zich kunnen dragen, zodat hij er zelf voor kan kiezen aan wie hij het laat lezen en wanneer. Ik heb zelf overigens (nog) niet zo'n pasje hoor, maar ik zie er zeker wel voordelen in. Misschien bestel ik er wel één.

Ik vind het moeilijk om me hier even een voorstelling van te maken.. Moet de autistische mens dat pasje altijd op zijn kleding dragen? Of in zijn zak hebben? Bij de eerste optie zeg ik al meteen nee! Niet iedereen hoeft te zien dat die persoon een autist is, mensen gaan zich dan heel onnatuurlijk gedragen en dat is ook niet de bedoeling. Tweede optie snap ik dan niet helemaal.. is het de bedoeling dat wanneer hij/zij zich niet kan verwoorden hij/zij het pasje kan laten zien. En zeggen: 'ho, stop, ik heb autisme, doe rustig tegen mij..? M.a.w, ik snap het hele nut van zo'n pasje niet. Het klinkt mij erg onzinnig in de oren..

Ik vind het een belachelijk idee. Ik vind het vooral stigmatiserend, net of autisten niks kunnen. Daarnaast worden autisten zo ook een soort atractie; "Kijk een autist". Nee, lijkt me een bijzonder slecht plan.

Die pasjes zijn er dus al! Mijn broer heeft het syndroom van Asperger en loopt met een pasje op zak, waarin uitgelegd word wat Asperger inhoud en dat die persoon dus anders kan reageren dan de gemiddelde persoon.

Ik vind het een slecht idee. Je kunt niet de informatie die nodig is voor begrip en geduld kwijt op zo'n pasje. Je geeft hooguit iedereen die het ziet het idee: pas op, daar loopt een achterlijke gek! Wie moeten we bellen om hem terug te brengen naar het gekkenhuis? Met andere woorden: ik denk dat het juist stigmatiserend zou zijn. Ik heb zelf een broer met Asperger (stoornis in het autistisch spectrum) en voor hem zou het vooral een gigantische nodeloze vernedering zijn om met zo'n pasje rond te lopen. Hij is niet achterlijk (in tegendeel, hij heeft gewoon een goede baan, hypotheek en de hele santenkraam die je verwacht van een volwassene), als hij graag aan iemand uit wil leggen waarom sociaal contact hem niet aan komt waaien, kan hij dat prima zelf.

Ik weet niet of dit een oplossing is.. Hoe zag je dat pasje dan voor? Net als "FBI" *laat pasje zien* maar dan in de vorm van "autist" *laat pasje zien* ? Ik ben het met je eens dat er meer begrip moet komen en dat autisten in sommige situaties beschermd moeten worden, maar een pasjes systeem lijkt me geen haalbare 'oplossing'. Nu ik er nog langer over na denk .. doet het me ook een beetje denken aan een jodenkruis van tijdens de oorlog.. je bent jood, dus je moet dat ding op. Je bent autist, dus je moet een pasje bij je dragen. Ik snap dat het helemaal niks met elkaar te maken heeft. Maar je drukt dan toch weer die stempel , waar sommigen helemaal niet op zitten te wachten. Wat jij wil bereiken is begrip en respect. Ik denk dat het beter is om de maatschappij zelf nog meer in te lichten over autisten. Er zijn nog veeel te veel mensen die geen flauw benul hebben hoe ze met die mensen om moeten gaan als ze met hun in aanraking komen. Dat lijkt me helemaal niet nodig. Dus meer informatie en meer bekentheid aan het autisme. Ze hadden de film Ben X ook veel comercieler moeten maken naar mijn idee. Die film is ZO geweldig, echt een aanrader. :) Toegevoegd na 33 minuten: Jodenkruis moest natuurlijk jodenster zijn. Had een beetje te snel getypt. Het eten was klaar ;-)

Ik denk dat het sowieso mogelijk moest zijn dat iedereen respect had voor iedereen. Een pasje kun je wel laten zien maar weet de persoon die tegenover je staat dan wat ie dan moet doen, wat het betekent? Er zou gewoon veel meer voorlichting over gegeven moeten worden door zo'n postbus 51-spotje. Toevallig weet ik het een en ander over autisten maar mensen die hier niks van afweten zullen waarschijnlijk niet anders reageren dan anders?

Alsjeblieft niet! Als moeder van een autistisch kind vindt ik dat ze al stempels genoeg hebben. Neem hun dit kleine beetje eigenwaarde dan niet af door hun ook nog pasjes oid te laten dragen. Ik begrijp je bedoeling is ook heel lief, maar ouders van een autistisch kind kunnen hun kind ook zèlf bijbrengen om zichzelf uit te leggen in situaties waarin dat echt nodig is. Geen pasjes, no way.

Ik ben het er niet mee eens ,waarom zou je een autist een pasje geven,er zijn zoveel stoornissen dan zou je bij iedere stoornis bij een mens een "stempel "moeten zetten in de vorm van een pasje. En bovendien is iedereen mens en iedereen heeft wel wat .Een Autist is ook een mens. Het is alleen jammer dat als je anders bent dat andere je niet begrijpen...maar daar hoeft je geen autist voor te zijn. Ik werk zelf met autisten en met een verstandelijjke handicap en we zijn er juist zo mee bezig om deze mensen in de maatschappij een rol te geven net zoals ieder mens.Dus geen pasjes .....laat buitenstaanders open staan voor meer begrip.

Fantastisch idee! Je kunt het ook meteen op iemands voorhoofd schrijven met edding! Not dus, denk dat er geen enkele autist voor te porren is!....

Het stigmatiseert teveel, geen goed idee... We hebben er toch nare ervaringen mee in de wereldoorlogen, nee niet doen... Niemand meer stigmatiseren...

Hier kan ik simpel in zijn: alleen als de persoon in kwestie dit zelf wil.

Ik vind het ontroerend dat je zo opkomt voor deze groep. Het woordje begrip en geduld is inderdaad ver te zoeken, bij een aantal mensen. Maar of de autistische persoon hiermee gebaat zou zijn valt te betwijfelen. Zij moeten dan middels een kaartje om begrip vragen. Wellicht is een training om met de onbehouwenheid van de medemens om te kunnen gaan, een beter alternatief.! Maar een "punt"heb je m.i. gemaakt.

Het vergt van de omgeving nogal wat aanpassing om goed met een autistische persoon om te gaan, zeker als iemand de stoornis in een wat ernstiger mate heeft. Structuur, duidelijkheid, veiligheid en voorspelbaarheid zijn de belangrijkste elementen in de omgang met mensen met een autistische stoornis. vindt ik dus wel een goed idee...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100