Wie is ervoor om de autistische mens een pasje bij zich te laten dragen ter bescherming, maar ook om beter begrip en geduld te verkrijgen.

Ik vind dat de autistische mens, in deze maatschappij beter begrepen en beschermd moet worden, zodat de maatschappij er steeds meer rekening mee kan leren houden.
Volgens mij wordt het dan iets minder moeilijk en gecompliceerd, en hoeft de autistische mens zich niet zo te verdedigen en te verantwoorden (wat op zich al moeilijk is), t.o onbegrip.
Ik zelf vind het wel een goed idee, maar ik zou graag horen wat anderen hiervan vinden.
Ik weet ook wel dat je niet iedereen die afwijkt een pasje kunt geven, maar in dit geval...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een dergelijk pasje bestaat al! Het heet de autipas. Informatie hierover is te vinden op de site van de NVA (Nederlandse Vereniging van Autisme). Ik sta er op zich niet eens zo negatief tegenover. Ik heb zelf een zoon met (klassiek) autisme, waarbij o.a. sprake is van taal/spraakproblemen. Andere mensen vinden hem vaak vreemd en/of begrijpen hem niet. Ik kan me voorstellen dat het hem zou kunnen helpen om dan een dergelijk pasje te kunnen laten zien, waardoor mensen meer begrip krijgen voor hem. Juist vooral omdat hij het met woorden zelf zo moeilijk uit kan leggen. Ook oogcontact en sociale omgangsvormen zijn voor hem zeer moeilijk, dus ik zie wel wat in zo'n pasje op zich. En het zit ook niet op z'n voorhoofd geplakt of zo. Hij zou het pasje bij zich kunnen dragen, zodat hij er zelf voor kan kiezen aan wie hij het laat lezen en wanneer. Ik heb zelf overigens (nog) niet zo'n pasje hoor, maar ik zie er zeker wel voordelen in. Misschien bestel ik er wel één.

Ik vind het een belachelijk idee. Ik vind het vooral stigmatiserend, net of autisten niks kunnen. Daarnaast worden autisten zo ook een soort atractie; "Kijk een autist". Nee, lijkt me een bijzonder slecht plan.

Ik weet niet of dit een oplossing is.. Hoe zag je dat pasje dan voor? Net als "FBI" *laat pasje zien* maar dan in de vorm van "autist" *laat pasje zien* ? Ik ben het met je eens dat er meer begrip moet komen en dat autisten in sommige situaties beschermd moeten worden, maar een pasjes systeem lijkt me geen haalbare 'oplossing'. Nu ik er nog langer over na denk .. doet het me ook een beetje denken aan een jodenkruis van tijdens de oorlog.. je bent jood, dus je moet dat ding op. Je bent autist, dus je moet een pasje bij je dragen. Ik snap dat het helemaal niks met elkaar te maken heeft. Maar je drukt dan toch weer die stempel , waar sommigen helemaal niet op zitten te wachten. Wat jij wil bereiken is begrip en respect. Ik denk dat het beter is om de maatschappij zelf nog meer in te lichten over autisten. Er zijn nog veeel te veel mensen die geen flauw benul hebben hoe ze met die mensen om moeten gaan als ze met hun in aanraking komen. Dat lijkt me helemaal niet nodig. Dus meer informatie en meer bekentheid aan het autisme. Ze hadden de film Ben X ook veel comercieler moeten maken naar mijn idee. Die film is ZO geweldig, echt een aanrader. :) Toegevoegd na 33 minuten: Jodenkruis moest natuurlijk jodenster zijn. Had een beetje te snel getypt. Het eten was klaar ;-)

Ik denk dat het sowieso mogelijk moest zijn dat iedereen respect had voor iedereen. Een pasje kun je wel laten zien maar weet de persoon die tegenover je staat dan wat ie dan moet doen, wat het betekent? Er zou gewoon veel meer voorlichting over gegeven moeten worden door zo'n postbus 51-spotje. Toevallig weet ik het een en ander over autisten maar mensen die hier niks van afweten zullen waarschijnlijk niet anders reageren dan anders?

Fantastisch idee! Je kunt het ook meteen op iemands voorhoofd schrijven met edding! Not dus, denk dat er geen enkele autist voor te porren is!....