Waarom kunnen mensen eten en kleding en allerlij andere dingen niet gratis krijgen? Wat kan er dan fout gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alles wat gemaakt wordt, wordt gemaakt door mensen die allemaal geld willen verdienen. In een puur socialistische staat is het idee wel dat mensen gewoon recht hebben op eten drinken ed. en dat dat gelij kverdeelt zou moeten zijn. In theorie kan je dan van geld af, en alleen goedern verdelen, op basis van beschikbaar heid (Iedereen evenveel, want al het werk is belangrijk). In de praktijk blijkt dat [in het algemeen] mensen beter werken als er een beloning voor staat die ze kunnen beinvloeden. Dus als je je werk goed doet, kan je cariere maken en meer krijgen dan je nu hebt. Dat werkt niet meer als alles gewoon gelijkmatig wordt verdeelt (Daarom is socialisme nooit echt geweest, en is het blijven steken in Communisme, een systeem waar de meesten niet hebben, en een klein deel heel veel heeft).

In jip-en-janneketaal: omdat mensen in de grond luie wezens zijn. Als je alles wat je nodig hebt, gratis zou krijgen, waarom zou je dan werken? En als niemand werkt, wie maakt dan al die dingen die je nodig hebt?

Als er heel erg veel gratis zou zijn, draait de economie niet meer. En waarom zouden we dan nog een baan van 40 uur nemen, of een hoge opleiding volgen. Dan hoef je ook bijna niet meer te werken want het meeste is dan gratis. Dan worden we lui want bijna niets hoeft meer. Wie zullen de schappen vullen in de winkels als je gratis eten of kleding kan pakken. Hier kunnen geen inkomsten meer uit voortkomen, voor de vakkenvuller, of wie de kleding in de winkel zal ophangen.

We krijgen alles al gratis als we meedoen in het systeem dat economie heet. Want geld is niets anders dan een klein stukje papier waarvan we hebben afgesproken dat je dat kan ruilen voor kleding en brood en benzine. En als we werken krijgen we kleine stukjes papier :-) sommige zelfs zonder dat ze werken.

Alle bovenstaande antwoorden kloppen, wat ik er nog aan toe kan voegen is dat de gedachte :"voor iedereen vrij en evenveel kleding en voedsel"een soort communistische gedachte is, het communisme is heel mooi idd, alleen heeft het 1 fout .......het gaat uit van de ideale mens.......... en helaas .....die bestaat niet

Het verhaal van de visser. Er was eens een man die op zijn rug in de zon aan het strand lag, met een hengel in het water. Af en toe zat er een visje aan, en dat at hij op. Of gooide hem terug, als hij geen honger had. Toen kwam er een rijke blanke westerling, die vroeg waarom hij die vis niet verkocht. Waarom ? Nou, dan kun je een boot kopen en meer vissen vangen en die verkopen. Waarom ? Nou, dan kun je een hele vloot schepen kopen en zo nog meer vis vangen om te verkopen. Waarom ? Zodat je al die schepen voor je kunt laten varen, en je zelf nooit meer een dag hoeft te werken ! En dan ? Nou, dan kun je lekker de hele dag met je hengeltje aan de waterkant gaan liggen. Maar.....dat doe ik nu toch ook al ? Als mensen alleen zouden willen hebben wat ze echt strikt nodig hebben (en dat is verrekte weinig), zouden we allemaal op onze luie reet kunnen blijven zitten, en vangen of maken wat we nodig hebben. Het probleem is dat televisies, boeken, gymschoenen, auto's, theebekers, luxe meubelen, vliegtuigen en alle andere mogelijke hebbendingetjes niet aan bomen groeien. Daarom willen we allemaal meer meer meer. Voor niets gaat de zon op. Je kunt dus niet anderen voor je laten werken (kleren maken, eten zoeken en verbouwen) en zelf op je luie reet blijven liggen. Zo werkt het niet in de wereld. Nouja, in Nederland kom je op die manier een heel eind, maar in het grootste deel van de wereld zul je moeten werken tot je sterft. Dat heet leven. Dat wij het zo gecompliceerd hebben gemaakt, is eigenlijk onze eigen schuld. We willen de lusten, dus krijgen we ook de lasten./

Wat dacht je van de voedselbank? En er is ook al een kledingbank waar je gratis kleding kunt krijgen. Toegevoegd na 2 minuten: Het wordt georganiseerd door welzijnswerk en gemeenten voor de minstdraagkrachtigen in de gemeente. Toegevoegd na 5 uur: Maar denk niet dat dit een pretje is. En de houdbaarheids datum van het voedsel kan wel eens (te) snel verstreken zijn.

Heel simpel gezegt maar zou jij dan nog hard gaan werken? Wanneer je er toch niks voor krijgt en een ander het zo maar van je mee krijgt dan loopt dat een keer uit de hand dat kan niet anders. Voor wat, hoort wat. Het is ooit begonnen met de ruilhandel. Een goede manier wat mij betreft om elkaar te helpen aan wat een ander nodig heeft en aan wat jezelf nodig hebt.

Ha, die Karima; Het zou voor mensen in het westen weinig uitmaken als ze hun eerste levensbehoeften gratis zouden krijgen, want dan gooiden ze hun geld wel over de balk aan nog grotere flatscreens, nog ingewikkelder gsm's en andere prullaria. Bovendien zou er een flink aantal bedrijfstakken werk kwijt raken en hun personeel moeten ontslaan. Of nee, die konden dan natuurlijk allemaal achterlijk grote flatscreens, nodeloos complexe gsm's en allerlei andere overbodige prullaria gaan verkopen....

Dan raken we banen kwijt, met banen raken arbeiders hun inkomen kwijt, waarmee de welvaart omlaag gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100