kan je een afgekeurde hond kopen. Of eentje die voor gehandicapten kan zorgen. Voor als je bijv extreem lui bent? :)

de honden krijgen trainign en cursus. Dus kan me voorstellen dat ze niet allemaal geschikt worden bevonden. Maar slechts gedeeltelijk... Hoop dat het zo duidelijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn al uitgebreide keuringen vóór een hond hulphond wordt. Helaas komt het inderdaad wel eens voor dat een hond tijdens de opleiding, of bij de laatste keuringen, toch niet geschikt blijkt te zijn. Maar die trainingen zijn erg kostbaar, dus er wordt altijd geprobeerd om een hond die voor het grootste deel geschikt is, toch ergens te plaatsen. Zo kan een hond die fysiek niet sterk genoeg is om ADL-hond te worden (hulphond voor de hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, dus helpen met aangeven van dingen, deuren openen en sluiten, schoenen en sokken uittrekken, etc.) soms wél geschikt zijn om kindermaatje, autismehond of signaalhond te worden. Als dit mogelijk is, zal de opleiding aangepast worden en wordt geprobeerd om zo'n hond alsnog te plaatsen. Als je extreem lui bent, of als je het gewoon leuk vindt om met je hond te trainen en hem te leren om bijvoorbeeld allerlei dingen aan te geven, de post voor je te halen of te helpen met je sokken of jas uittrekken, dan kun je het beste een goede hondentrainer zoeken en hier zelf mee aan de slag gaan. Het kan enorm leuk zijn om op zo'n manier met je hond te werken, en vaak heeft de hond er ook zichtbaar plezier in. Maar een getrainde hulphond, die is niet bedoeld voor gezonde mensen. De training is zoals gezegd erg duur, en gelukkig wordt de training in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Er bestaat een Stichting, stichting De hond kan de was doen, die o.a. projecten doet voor hulphonden voor kinderen en signaalhonden e.d., die standaard niet vergoed worden door de verzekering. Daar zamelt de stichting geld voor in, omdat er veel geld nodig is om een hond dat hele traject tot hulphond (alle varianten ervan) te laten doorlopen. Dat is niet voor 'luie mensen'. Sowieso niet trouwens, want ook mensen met een handicap die zo'n hond krijgen, hebben er elke dag veel werk aan. Een hond moet uitgelaten en verzorgd worden, en ook een hond die al klaar is met zijn opleiding, moet je altijd nog de voor jou specifieke handelingen aanleren, en je moet blijven werken en trainen met je hond om ervoor te zorgen dat hij goed luistert en dat hij de juiste hulp kan bieden. Dus als je lui bent, kun je waarschijnlijk sowieso beter niet aan een hond beginnen, laat staan aan een hulphond of een intensieve training met je eigen hond.

Afgekeurde honden zijn dus niet opgeleid. Ze doen testen met deze honden voordat ze het trainingsparcours ingaan. Een fokker die speciaal voor de blindengeleidehonden fokt, of voor de vereniging die hulphonden plaatst, heeft natuurlijk wel eens een pup in het nest, die niet beantwoord aan de eisen die aan die honden worden gesteld. Je hebt er echter weinig aan om zo'n hondje aan te schaffen. Ze zijn niet beter dan andere goed gefokte pups. Ze zijn bovendien nog niet opgeleid, dus kunnen ze je niet van dienst zijn. Dat zal je dan zelf moeten trainen. Voor de aanschaf van een oudere hond, die niet meer geschikt is voor het eigenlijke werk, maar nog wel de eigenschappen bezit, staan er legio mensen op de wachtlijst. Meld je aan bij de diverse verenigingen. Ik denk niet dat ze je motieven erg zuiver vinden. Luiheid wordt niet zo er gewaardeerd. Als je lui bent moet je trouwens geen hond overwegen. Een hond hebben kan alleen als je over voldoende energie beschikt. Honden hebben naast plichten namelijk ook rechten!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100