Een talib (enkelvoud) is officieel gewoon een leerling (van godsdienst).
In Afghanistan en Pakistan hebben zij de macht over bepaalde grondgebieden veroverd. In Afghanistan zijn al langer dingen aan de hand. Vroeger (in 1979) is de Sovjet-Unie er binnengevallen. In die tijd waren er verschillende groepen die tegen elkaar vochten. Zo hebben de taliban zich een beetje gevormd. Hun leider was mullah Mohammed Omar.
Tussen 1992 en 1996 begonnen zij steeds meer op de voorgrond te komen, en vielen zij Kandahar, Herat en Kabul (steden in Afghanistan) binnen, en later meerdere steden, ook in Pakistan. Officieel had Afghanistan een andere president, maar eigenlijk hadden de Taliban de echte macht.
Na 1996 wilde Mohammed Omar van Afghanistan een heel streng islamitisch land maken. Alles wat in de Koran stond lazen ze heel letterlijk, en iedereen moest het precies doen als zij het zeiden. Dat betekende dat mensen niet meer mochten zingen en plezier maken, want de Taliban vonden dat dat verboden was. Mensen mochten geen foto's maken, mannen moesten baarden laten groeien. Vrouwen mochten niet meer alleen naar buiten, en moesten dan altijd een burka dragen. Vrouwen mochten niet naar school en ook niet werken. Dit was heel vervelend, zeker als vrouwen bv ziek waren, want een mannelijke dokter mocht hen niet onderzoeken, terwijl vrouwelijke dokters hun werk niet meer mochten doen.
Al Qaeda, de groep die de aanslagen heeft gepleegd op 11 september 2001, heeft veel banden met de Taliban. Nadat dit was gebeurd is Amerika samen met andere landen Afghanistan binnengevallen, toen hebben de Taliban zich grotendeels teruggetroken. Mensen waarvan Amerika dacht dat ze bij de Taliban of Al Qaeda waren, zijn gevangengezet op Guantanamo Bay.
Nu zijn de Taliban nog steeds wel actief in Afghanistan en Pakistan, maar niet meer zo erg als eerst. Er zijn pas nieuwe verkiezingen geweest in Afghanistan, de regering wil wel praten met Taliban-leden die zich aan de Afghaanse grondwet houden en die het geweld willen afkeuren. Hoe dit zich zal ontwikkelen moeten we afwachten.