Hoort de trouwring aan de rechter- of aan de linkerhand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De geschiedenis van de trouwring is razend interessant (voor alle details zie de link). Al bij de Neanderthalers (zij leefden van 180.000 tot 50.000 jaar voor het jaar nul). In het stenen tijdperk werden trouwringen niet om vingers, maar om andere lichaamsdelen gedragen. Nu over de keuze van de hand: "Rechtstreeks naar het hart is waar de vierde vinger van de linkerhand naar toe leidt, zo meenden de oude Grieken in navolging van de Egyptenaren. Sindsdien is het gebruik van het dragen van trouwringen om de linker ringvinger gemeengoed geworden..." In de moderne tijd is er veel verschil tussen landen en geloofsovertuigingen aan welke hand de trouwring wordt gedragen. "De linkerhand is de hand waaraan tegenwoordig trouwringen, wereldwijd beschouwd, vooral worden gedragen. In de Verenigde Staten worden trouwringen aan de linkerhand gedragen; dit geldt bijvoorbeeld ook voor Groot-Brittannië, Australië, Nieuw Zeeland, Ierland, Italië, Frankrijk, Zweden, Slovenië, Mexico en Brazilië. (...) In Nederland is het traditie bij katholieken hun trouwring aan de linkerhand te dragen terwijl het voor de meeste mensen ten noorden van de grote rivieren (over het algemeen protestanten) vanzelfsprekend is hiervoor de rechterhand te gebruiken; in Oostenrijk dragen de katholieken hun trouwring juist aan de rechterhand. In België hangt het van de streek af aan welke hand trouwringen worden gedragen." En dan heb je nog mensen zoals ik. Ik paste mijn trouwring en rechts zat het niet lekker, dus toen ben ik hem links gaan dragen. Paste beter en voelde lekkerder. Voor mij 'hoort' hij dus daar, maar mijn vrouw draagt haar trouwring juist rechts omdat ze dat prettiger vindt. Overigens zie je tegenwoordig ook veel mensen die hun trouwring aan een ketting om hun nek hangen. Je leest het al: keuze te over dus!

Bronnen:
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprof...

Bij de katholieke kerk dragen ze de trouwring aan de linkerhand om de ringvinger, en bij de meeste andere geloven dragen ze de trouwring aan de rechterhand om de ringvinger.

Katholiek gehuwden dragen hem gewoonlik links en alle andere gezindten inclusief de niet gelovigen rechts. De mijn e ligt al jaren in een kastje, omdat hij niet meer past.

De Katholieken droegen hem vroeger aan de linkerhand. Na de reformatie zworen de protestanten dit af. Later kregen ze weer het idee van symbolische waarde en deden de protestanten de ring dragen aan de rechterhand. Tegenwoordig is de linkerhand meer gebruikelijk. Mijns inziens is het, wanneer je ongelovig bent of als je deze traditie niet volgt, je eigen keuze.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100