Is er een leeftijdsgrens verbonden aan vrijwilligerswerk?

En dan doel ik meer op helpen in een dierenasiel, bejaardentehuis etc. Niet over naar het buitenland gaan putten helpen bouwen en dat soort 'groot' vrijwilligerswerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jah, vrijwilligers werk moet je eigenlijk hetzelfde zien als gewoon werk. Je moet officieel 15 zijn om te kunnen solliciteren. Met vrijwilligers werk is dat ook zo. Dus het minium leeftijd volgens de grondwet is het 15 jaar, en het gaat natuurlijk om wat voor vrijwilligers werk.

Er is dus geen wettelijke maximum leeftijdsgrens voor het doen van vrijwilligerswerk. Wel kiezen sommige organisaties om een maximumleeftijd, bijvoorbeeld 80 jaar, in te stellen. Hiervoor gebruiken ze verschillende argumenten zoals dat vrijwilligers niet meer representatief zijn of niet goed kunnen functioneren. Een andere argument is dat verzekeraars leeftijdsgrenzen hanteren. Er is meestal geen objectieve rechtvaardiging voor het hanteren van leeftijdsgrenzen; organisaties beschikken immers over verschillende meetinstrumenten om het functioneren van individuele vrijwilligers te beoordelen. Toegevoegd na 1 minuut: In deze zelfde bron vind je overigens ook de eisen aan de minimuleeftijden.