Hoe komt Stivoro aan hun gegevens?

Je hoort ze wel eens zeggen dat 75% van de bevolking niet meer rookt, maar dat kunnen ze toch niet weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat bericht is gebaseerd op cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten, dat TNS NIPO jaarlijks uitvoert onder zo’n 18.000 mensen in opdracht van STIVORO.

Bronnen:
http://www.stivoro.nl/Over_STIVORO/Nieuws_...

Op haar website staat dat Stivoro haar eigen wetenschappelijke onderzoeken uitvoert. Ik citeer : Wetenschappelijk onderzoek De afdeling onderzoek van STIVORO voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de campagnes en interventies te kunnen onderbouwen en evalueren. STIVORO doet bijvoorbeeld determinantenonderzoek, pretests van campagnes en interventies, het monitoren van trends in rookgedrag in de samenleving, metingen van bereik van campagne-uitingen en evaluaties van de effecten van campagnes en interventies. STIVORO werkt hierbij samen met gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Hiernaast wordt, vaak in samenwerking met universiteiten, onderzoek uitgevoerd dat een meer fundamenteel karakter heeft.

Als je een zogenaamde representatieve steekproef uitvoert onder de bevolking dan kun je met de uitkomsten daarvan met een hele grote mate van zekerheid beweringen doen over de totale bevolking. Dat heet statistiek. De Stivoro heeft op die manier dus die 75% bepaald. Een ander voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de bepaling van de kijkcijfers, daarbij gaan ze ook echt niet onderzoeken waar alle Nederlanders naar kijken, maar ze doen dat wel bij een representatieve groep en rekenen het dan door voor heel Nederland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100