Mag mijn werkgever eisen dat ik op mijn vrije dag een cursus doe die hij betaald?

Ik werk 4 dagen. En nu 'moet' ik een cursus gaan doen. Mijn werkgever heeft al de werkdagen aangepast wat betekend dat de cursus op mijn vrije dag valt. En de cursus duurt 1,5 jaar waar ik eens in de 3 weken naar toe moet.

De eerste 6 dagen zijn in mijn eigen tijd en daarna krijg ik pas tijd-voor-tijd terug. Dus helemaal betaald hij het niet. Verder wil ik op mijn vrije dag een andere baantje zoeken zodat ik voeling houd met een ander deel van mijn beroep.

Op zich sta ik open voor de cursus maar ik vind ook dat ik recht heb om mijn tijd zelf in te delen als ik niet werk voor mijn werkgever. Mijn hart zegt eigen invulling geven. Maar mijn ratio zegt dat ik nog geen andere baan heb op mijn vrije dag en dat ik al weet dat die cursus gaat komen en op welke dagen.

Mag mijn werkgever dit van mij eisen? En wat te doen met mijn dilemma. Graag jullie advies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Concreet jouw vraag: Mag de werkgever eisen dat je op je vrije dag een cursus doet: Nee, als jij afgesproken werktijden hebt, kan je werkgever niet redelijkerwijs verlangen dat jij jouw leven omgooit om op jouw -volgens afgesproken arbeidspatroon- vrije dag in te leveren en om te ruilen voor een andere dag vrij. ALS het zo is dat die cursus ook op een andere dag gegeven kan worden, is het logisch dat je werkgever je die optie geeft. Als die cursus niet op een andere dag gegeven wordt is het aan jou om te besluiten of je het niet erg vind om van vrije dag te wisselen, of of je de cursus dan niet wilt doen.