Waarom duurt het ongeveer een dag voordat overgemaakt geld pas zichtbaar is?

Een vriend van me had afgelopen middag geld overgemaakt naar m'n rekening. Hij vertelde tevens ook dat het ongeveer een dag duurt voordat het zichtbaar is op mijn rekening. Waarom zolang het is toch een kwestie van gegevens en cijfers aanpassen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je geeft het antwoord ten dele zelf al: het overboekingsproces kost tijd. Soms draait dat snel en soms langzamer. Een overboeking kan soms meteen zichtbaar zijn of vergezeld gaan van de opmerking: "gereserveerd". Tussen verschillende banken moeten gegevens en systemen corresponderen. Dat kost meer tijd. Van ING naar Rabo kost vaak minstens 1 dag terwijl van ING naar ING het resultaat vaak meteen zichtbaar is.' Soms duurt de afboeking 1 seconde en de bijboeking 1 of 2 dagen afhankelijk van wat voor soort rekening de overboeking komt... In ieder geval kost het computertijd en controletijd. Overigens zoals hierboven vermeld controleert de ING niet altijd op naam: bedrijven kunnen automatische incasso doen op rekeningen die niet de goede nummer en naamcombinatie hebben ! Ik heb dat zelf meegemaakt. Zo safe als de Bank van Engeland (spreekwoordelijk) is het systeem dus niet!

Er blijkt toch nog altijd een soort van controle plaats te vinden. Zo duurt het overmaken vlak voor of in het weekend extra lang omdat de banken dan niet 'werken'. Er blijken toch nog altijd mensen aan te pas te komen.

Als je telebankiert dan is het geld direct zichtbaar op je telebank site.

als je van jou rekening geld overmaakt naar een andere rekening van dezelfde bank dan staat het geld er vaak al binnen enkele minuten op. Maak je geld over van de ene bankrekening naar de andere dan duurt dit langer, een dag is gebruikelijk. Dit komt omdat de bank altijd dagelijks op hetzelfde tijdstip zijn "betalingen" doet. bij elke bank kan dit anders zijn waardoor ze net langs elkaar heen communiceren. pas wanneer de bank dus de eerstvolgende keer weer geld overmaakt/accepteert krijg jij het op je rekening.

Het vasthouden van geld genereert rente voor de bank, die er even 'op past'.

Indien beide partijen de zelfde bank hebben is het enkele minuten werk, voordat het geld van de ene op de andere rekening staat. Mochten beide partijen een andere bank hebben kan dit inderdaad even duren. Dit komt door de boekhouding van de bank. Banken verzamelen alle kleine bedragen en tellen dit allemaal bij elkaar op, op een vast tijdstip boeken ze geld over. Dit lijkt onhandig maar iedere transactie kost de bank geld. Een externe organisatie (equens) verzameld al deze kleine bedragen en komt op het eind van de dag met een grote verzamelfactuur. In deze facturen worden alle kleine bedragen opgeteld en verrekend. Zo zou bijvoorbeeld de ABN 2 miljoen aan de Rabobank moeten geven, en tegelijkertijd 1 miljoen van de Rabobank ontvangen. Door dit te verrekenen zou de ABN maar 1 miljoen aan de Rabobank over maken op het eind van de dag dat scheelt veel geld. Bij de ING kan het nog langer duren omdat zij naam, gironummer controle uitvoeren en niet enkel kijken naar het bankrekeningnummer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100