Hoe kan ik mijn sociale vaardigheden verbeteren en zorgen dat ik meer aansluiting krijg?

Vaak merk ik dat ik met mensen geen band krijg, bijvoorbeeld in een groep.
En dat terwijl veel anderen dit wel met elkaar lijken te hebben.
Het kan zijn dat de klik er niet is.
Toch zou ik dit wel graag willen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is tot op bepaalde hoogte wel herkenbaar. Misschien kan je wat meer over jezelf vertellen? Mensen waarderen het wanneer je open bent over jezelf. Probeer jezelf wat meer te laten zien, hoe lastig dit ook kan zijn. Mijn ervaring is dat mensen snel de neiging hebben om andere mensen 'vaag' te vinden als ze niet zoveel over de persoon weten. Toon oprecht interesse in anderen (dus ook niet alleen over jezelf praten ;)). Dat kunnen hele simpele dingen zijn. ("Hé, leuke schoenen. Waar heb je die vandaan?") Of vertel een anekdote waar anderen op kunnen inhaken als ze dat willen. ("Mijn hond was vanmorgen weggelopen... Zo vervelend.")Zo kun je meteen testen of ze überhaupt wel met jou willen praten. Ook kan het zijn dat je sneller aansluiting vind als je daadwerkelijk wat gaat dóen met de groep, ipv alleen bij elkaar zitten en praten bijvoorbeeld. Door een activiteit samen te doen, deel je iets gezamenlijks wat een band schept. Daarbij kun je er later samen nog eens op terugkijken wat ook meehelpt met de band. Dan kan het ook gewoon zijn, niet lullig bedoeld hoor, dat anderen gewoon geen zín hebben om met je te praten. Misschien komt het later vanzelf, en anders niet. Dat zegt dan meer over die mensen dan over jou, echt! Veel mensen hebben de neiging om eerst 'de kat uit de boom te kijken', zien wat voor type je bent. Soms kan je dan opeens door een of andere actie of een vriendelijk woord laten zien wie je bent en zien ze in dat je echt de moeite waard bent.

Je zou eens kunnen starten door dit boek te lezen. http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/zo-maakt-u-vrienden-en-goede-relaties/666759231/index.html Volgens de recensies van dat boek hebben velen hier wat aan. Voor de rest kan je proberen je open te stellen voor een ander. Hoe opener jij bent, hoe opener men tegen jou zal zijn. Als je dat nooit geleerd hebt, is dat niet makkelijk, maar wel aan te leren.

Je hebt een vorm va ASS las ik elders bij een vraag en dan is dit een lastig punt. Een Sociale Vaardigheidscurus wil nog wel eens helpen om inzichten te krijgen in je eigen functioneren op dit punt. Daar krijg je ook manieren aangereikt om uit te proberen.

Je zou een sociale vaardigheidstraining kunnen volgen, of een assertiviteitstraining. Dit soort trainingen en cursussen worden vaak gegeven door instellingen voor geestelijke gezondheidszorg of maatschappelijk werk. Het hangt alleen heel erg af van wat de reden is dat jij moeilijker aansluiting lijkt te krijgen. Heb je daar zelf een idee over? Als het vooral onhandigheid is, of niet goed weten hoe je het aan moet pakken om contact te leggen, kan een training goed helpen. Als het te maken heeft met onzekerheid over jezelf, moet je daar misschien ook iets aan doen. Sommige mensen krijgen al heel veel meer zelfvertrouwen als ze wat handvatten krijgen over de sociale omgang, vooral als ze merken dat het ook effect heeft. Voor anderen is meer ondersteuning nodig, en sommige mensen zullen bijvoorbeeld psychologische hulp nodig hebben om uit te zoeken waarom ze zo onzeker zijn, en om anders te leren denken over zichzelf. Als het vooral komt doordat je vooral in groepen bent waar de meeste mensen heel andere interesses hebben, of een ander soort humor of andere levensstijl hebben, helpt het waarschijnlijk om groepen op te zoeken met mensen met wie je meer gemeen hebt. Zo kan het helpen om je aan te sluiten bij een club of vereniging waarbij je mensen tegenkomt die dezelfde dingen leuk vinden, of die dezelfde culturele achtergrond hebben. Denk aan een sportvereniging, een hobbyclub, of een religieuze of politieke vereniging. Mocht je nu totaal niet weten waar je moet beginnen, dan kun je je huisarts eens vragen wat die denkt over de problemen die je ervaart. Of maak een afspraak bij het maatschappelijk werk, en spreek eens door wat zij bieden aan bijvoorbeeld cursussen, en of ze denken dat dit bij jou past. Hulp van het maatschappelijk werk is gratis (al geldt dat niet voor alle cursussen) en je kunt je aanmelden zowel met als zonder verwijzing. Toegevoegd na 8 minuten: Ik lees net ergens dat je een vorm van autisme hebt. In dat geval heb je in elk geval een deel van de oorzaak van je probleem te pakken. Autisten hebben vaak minder inzicht in sociale interacties, vooral omdat zij bepaalde ongeschreven afspraken in de communicatie niet begrijpen, en non-verbale aspecten van communicatie minder goed opvangen. Bovenstaande adviezen zijn evengoed van toepassing, maar misschien is het een goed idee om uit te kijken naar cursussen die speciaal gericht zijn op autisten, daar heb je waarschijnlijk meer aan dan aan een standaard cursus. Vraag er eens naar bij een GGZ-instelling.

Let goed op hoe de anderen zich gedragen en kopieer dit.

Door met mensen om te gaan, die ongeveer hetzelfde zijn als jou. Dat merk je meteen, dezelfde hobby's, politieke voorkeur of juist niet, of hetzelfde hokje;), lid zijn van bijvoorbeeld een fanclub van een band, leer je snel ook andere fans kennen, een band krijgen met mensen is heel moeilijk(hebben veel sociaal vaardige ook niet altijd hoor) probeer eerst leuk contact te hebben met mensen die je aardig vind, er zijn altijd mensen die door hebben dat je misschien wat verlegen bent, maar dat hebben hen ook in het begin. Vooral jezelf zijn, als je merkt dat je je anders moet gedragen dan je bent, moet je verder zoeken, misschien ben je op de verkeerde plaats aan het zoeken. Blijf altijd jezelf, door met mensen om te gaan die ongeveer hetzelfde zijn, is altijd beter dan zo'n theoretische cursus, waar je verteld hoe je een bepaalde manier moet gedragen, als zo'n houten klaas.