Bestaat de bewaarde as van een overledene grotendeels uit het hout/materiaal van de kist?

De kist gaat toch mee in de oven? Dan bestaat de inhoud van een urn met as toch voor een groot deel uit resten van de kist?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Valt wel mee - al is een beetje niet te voorkomen. Zoals echter mijn voorganger al meldt, wordt de as na verbranding gezeefd, waardevolle voorwerpen worden er uit gehaald (meestal gaat het oude metaal, ook van bijvoorbeeld gouden tanden, naar het goede doel), en de fijne as die van de kist en kleding afkomstig is, wordt afgevoerd. Mensen verbranden echter niet helemaal tot stof ; het zijn voornamelijk brokjes en restjes, die mechanisch worden fijngemalen. Het ziet er dan eigenlijk een beetje uit als witte kattebakkorrels. En dat is wat er uiteindelijk in de urn gaat.

Bronnen:
Rondleiding in het crematorium gehad bij...

De kist wordt inderdaad meeverbrand. Echter, na het cremeren (wat ongeveer één tot anderhalf uur duurt) wordt het as afgekoeld waarna met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as worden gehaald. Maar ja, een groot deel bestaat dus uit het as van de kist.

De as komt op een zeef. Het hout van de kist geeft heel fijne asdeeltjes en van de overledenen wat grover. Zo gaat de as van de kist dus door de zeef en is de wat grovere as van de overledene. Het wordt dus op die manier gescheiden van elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100