De staatsschuld van Nederland wordt met zo'n 1100 euro per seconde verhoogd hoe kan je dat als land ooit aflossen?

En als je nagaat dat de VS nog veel groter is en nog een vele grote schuld, dit is toch onmogelijk om ooit aftelossen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lijkt extreem maar een toename van de staatsschuld met zo'n 25 miljard in een jaar op een BNP van bijna 770 miljard in een tijd van zware economische crisis is niet vreemd. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit erg hard blijft oplopen (al is het maar omdat de Nederlandse staatsschuld inmiddels weer boven de 60% van het BNP is wat niet de bedoeling is IVM de euro) maar op de korte termijn is het niet verstandig om te hard te snijden in de uitgaven van de overheid. Geld dat de staat uitgeeft komt nl ook weer de economie ten goede. In slechte economische tijden loopt de staatsschuld van landen vrij eenvoudig heel hard op. In goede tijden gaat dit ook weer naar beneden (voor de crisis zat Nederland rond de 40%). Realiseer je dat tegenover de schulden ook bezittingen, inkomen en uitstaande leningen staan. Verder wordt er niet voor niks aan alle kanten bezuinigd door de regering. Het gat in de begroting moet immers wel op redelijk korte termijn gedicht worden. Bedenk ook dat hoewel de VS een enorme staatsschuld heeft, het land ook een enorme economie heeft en een enorm inkomen. De VS zitten zelfs nog nog maar op zo'n 58% van het BNP aan staatsschuld (de federale overheid dan; individuele staten worden hier niet bij geteld). De absolute getallen doen er veel minder toe dan de relatieve. Voor een willekeurig individu is een miljoen veel geld maar voor een land (zeker een westers land) is het nauwelijks een bedrag dat je terug zien in de boeken. Je praat bij macro economische zaken al snel over gruwelijk grote geldstromen en enorme bedragen. Het is moeilijk om als leek de schaal van dergelijke dingen voor te stellen. Laat je niet leiden door paniekzaaiers op internet.

Een optie is door inflatie: daardoor wordt het geld en ook het schuldbedrag steeds minder waard. Of door een faisement en kwijtschelding van de schulden. Wellicht dat het een periode zo goed gaat, dat men niet hoeft te lenen en dus kan afbetalen, maar aangezien dat a) zelden voorkomt en b) als het al zo ver is, men het geld dan toch aan andere zaken uitgeeft, luidt het antwoord heel simpel: gewoon niet.

De rente lasten wordt volgens de begroting op 10,4 miljard begroot. Door bezuiniging op de uitgave of verhoging van de inkomsten zou de regering meer middelen vrij kunnen maken om af te lossen.

Bronnen:
http://www.prinsjesdag2011.nl/miljoenennot...