Waarom snappen mensen niet het verschil tussen een voorspelling en een wens?

Een aantal maanden geleden kwam hier de vraag: "Wat voor nieuws voorspel jij dat de aankomende week gaat gebeuren". Ik antwoordde erop dat ik voorspelde dat er een vliegtuig zou neerstorten en dat niemand het zou overleven. Die "voorspelling" leverde me toen behoorlijk wat duimpjes omlaag op; alsof ik zou WILLEN dat dat ging gebeuren ofzo. Als mensen je een voorspelling voor iets vragen, waarom denken mensen dan zo vaak dat je ook WIL dat die voorspelling uitkomt?

Als mensen mij bijvoorbeeld vragen: "Wat wordt de uitslag van Nederland-Italië (bij het voetbal)" en ik zeg: "Ik denk dat het 1-2 wordt", reageren mensen vaak met de zin: "wil je niet dat Nederland wint dan"?
Die reactie is toch onzin? Mensen vragen een voorspelling; geen wens. Waarom denken mensen dan zo vaak dat je dan ook wil dat die voorspelling uitkomt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het idee 'onheil afroepen' is in Nederland heel sterk. hoewel iedereen zegt niet bijgelovig te zijn, zullen veel mensen roepen 'Zeg dat nou niet!' als je bv zegt 'Goh, wat een mooi weer, ik had gedacht dat het zou gaan regenen'. 'Men' is blijkbaar overtuigd dat het maken van een opmerking het nootlot al afroept. En als je er niet over praat het niet gebeurt. Het minnen gebeurt hier helaas als men het niet eens is met een anwoord, en niet alleen als het geen antwoord is op de vraag. Dit is heel duidelijk als het om een meningsvraag gaat, zoals wat / waarom / wanneer denk je dat ...