'deze advertentie wordt je aangeboden door' is toch 'word' zonder t?

Ik heb altijd geleerd dat als er je/jij achter een werkwoord staat is het nooit met dt, of is dat veranderd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Deze advertentie wordt je aangeboden... " is wel met een "t". Jij hebt geleerd dat je een geen t hebt als "je" het onderwerp is en achter het werkwoord staat. Bijvoorbeeld "Loop je naar school?" of "Word je wel op tijd wakker?". In de zin "Deze advertentie wordt je aangeboden... " is "je" niet het onderwerp maar het meewerkend voorwerp. De advertentie wordt namelijk aan jou aangeboden. Kortom, "Deze advertentie" is het onderwerp en bij een onderwerp in de derde persoon meervoud hoort een "t". Bijvoorbeeld "Hij loopt naar school." en "Hij brandt zijn vingers aan de hete pan.".

Ik heb altijd geleerd dat je dan dat Werkwoord moet wegdenken er een lopen of smurfen moet neerzetten. Dan is de zin : Deze advertentie loopt je aangeboden door. Want : Deze advertentie loop je aangeboden door klopt niet. Ook kan je smurfen invullen in de zinnen hierboven.

Klopt, maar alleen als je erachter staat en het vervangen kan worden door jij (en je dus onderwerp van de zin is). Zoals: Word je er ook zo ziek van? In deze zin is je meewerkendvoorwerp, geen onderwerp. (Andere uitzondering: Wordt je broer nog bevorderd naar de volgende klas? Je broer is onderwerp, je is hier bezittelijk voornaamwoord bij broer.)

Dan snap je de regel niet helemaal, dat is in het geval van: Loop jij daar? Hij loopt je omver, dan is het hij waar loopt op gebaseerd is niet je.

Het onderwerp in deze zin is : deze advertentie en niet je. De regel geldt enkel als je/jij het onderwerp is in de zin. dus : de advertentie wordt aangeboden. dus is het met dt.

Als je achter het werkwoord staat komt er geen t achter. Je hebt dus helemaal gelijk.

Je schrijft alleen de stam als; -'IK' erbij staat, - 'JE of JIJ; erachter staat. ( of wanneer je ipv 'je', 'jij' kunt zeggen. - de gebiedende wijs van toepassing is; "Doe dat eens ". LET OP! Als 'JE' de betekenis heeft van 'JOUW', dan schrijf je stam+t.

'... wordt je aangeboden' is goed. Maak er een ander werkwoord van zodat je de uitgang wel kunt horen. +t

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100