Is een werkgever verplicht om linkshandige werkplaatsen en/of gereedschap aan te schaffen zodat een linkshandige werknemer beter kan functioneren?

Linkshandigen functioneren duidelijk anders dan rechtshandigen, zij moeten zich steeds aanpassen en dat levert soms gevaarlijke situaties op. De aan/uit knop bij een boor zit bv rechts. Computers die links op het bureau staan zodat er nauwelijks schrijfruimte is voor de linkshandige medewerker. Scharen, linialen etc die niet geschikt zijn. Om nog maar niet te spreken over keukenmateriaal voor koks of scharen voor kappers.Moet een werkgever daar rekening mee houden en de gevraagde producten aanschaffen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Arbowet heeft regels hiervoor, ook omdat linkshandige mensen gevoeliger zijn voor RSI. Dit betekend dat de omstandigheden waarin de mensen werken niet hun gezondheid en werkomgeving beletten doordat ze linkshandig zijn en horen te werken met materialen die zijn voor linkshandigen. Toegevoegd na 8 minuten: Om werknemers te beschermen tegen alle mogelijke gevaren voor de gezondheid en veiligheid is de Arbowetgeving in het leven geroepen. Artikel 3 bevat de verplichting voor de werkgever om de werkomstandigheden zo veel mogelijk aan te passen aan de eigenschappen van de werknemer.

Bronnen:
http://www.bakkerelkhuizen.nl/images/conte...

Het is wenselijk dat een werkgever de werkomgeving van zijn werknemers zo goed mogelijk aanpast. Zelf ken ik een voorbeeld van iemand die klein van stuk is en die heeft een bureau dat voor haar lengte geschikt is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100