Dat weten we niet, want dat is op geen enkele manier emprisch te toetsen of te bewijzen, en al ZOU het op de een of andere manier aan te tonen zijn, dan zouden ze niet beschikken over de communicatieve vaardigheden om het ons mee te delen.
Wel zijn er wat casussen bekend van zogenaamde 'wolfskinderen', maar die hebben in de regel niet meer het taalnivau bereikt om over dergelijke abstracte zaken te kunnen communiceren. Het blijft dus giswerk.
En naar alle waarschijnlijkheid denken mensen die niet over een gesproken taal beschikken , net als heel jonge kinderen en dieren (wat ook gokken is) in beelden, geluiden, geuren en gevoelens. Dikke kans trouwens dat wij dat OOK voor een groot deel doen, alleen is het voor ons zo voor de hand liggend om dat dan weer in taal om te zetten / uit te drukken, dat we die scheiding nauwelijks meer kunnen maken. Maar ook over beelddenken is het laatste woord nog niet gesproken.
Alle hersenonderzoek ten spijt is er helaas nog steeds geen manier om rechtstreeks in de hersentjes te kunnen kijken wat er gebeurt, en is taal de enige manier waarop we ons onderling over dergelijke zaken kunnen uitdrukken. (waarbij zij aangetekend dat bijvoorbeeld gebarentaal OOK een volwaardige taal is).
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beelddenken
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfskind