Wat zijn republikeinen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een republiek is een staat waar de macht bij één of meer personen ligt, die de macht van het volk (democratie), het parlement of via een staatsgreep in handen gekregen hebben - soms ook van een bezettende buitenlandse macht. Een andere omschrijving is de staatsvorm waarbij geen regering door erfopvolging bestaat, dus een land dat geen monarchie is. Een republiek kan volgens Montesquieu zowel een democratie als een aristocratie zijn.

Republikeinen zijn rechtse mensen in Amerika (het is altijd de democraten vs. de republikeinen daar) die bijvoorbeeld voor wapens zijn, dat de rijken rijker worden en dat armen alles aan zichzelf te danken hebben (grof gezegt).

Dat woord (republikeinen) zijn mensen die tegen de monarchie zijn, in hoofdzaak omdat een vorst niet wordt gekozen, maar op grond van geboorte staatshoofd wordt. De titel en functie van vorst wordt dus geerfd en niet op basis van de wil van het volk en deskundigheid dus. Er bestaat ook het woord "de Republikeinen" dus met de hoofdletter R, maar dat is de vraag niet.

Nederland was ooit de eerste republiek. Dus een land, zonder koning als bestuurde. In 1807 heeft napoleon zijn broer hier als koning neergezet en vanaf dat moment zijn we een koninkrijk:(

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100