Gepast geld weigeren?

Als er nergens in de winkel iets aangegeven is en je wil iets kopen van bijvoorbeeld 1500 euro en je wil dat cash betalen mag een winkel dat weigeren? En als je bijvoorbeeld een auto wil kopen van 10.000 euro mag het dan geweigerd worden?

Zelf heb ik een keer meegemaakt dat ik de bus in wou stappen met een briefje van 5 euro en ik mocht de bus niet in stappen moest eerst omwissellen in winkel (en wachten op de volgende). Door het het bordje "Gelieve met gepast geld betalen" Dat zou toch betekenen dat het mag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou geen reden weten waarom dat geweigerd mag worden.. Als er staat: " gelieve"dan is dat een verzoek.. dat wil niet zeggen dat een andere betaalwijze is verboden.. Het enige dat ik zou kunnen bedenken is dan men kan weigeren zgn. groot geld aan te nemen omdat er nu eenmaal veel vervalsingen in omloop zijn.. of als men geen kluis heeft waar cash geld in opgeborgen kan worden.. Maar bij wet is het niet te verbieden, dacht ik...

Ligt ook aan de manier van betalen: alles in kleingeld mag maar tot een bepaald bedrag, dit is vastgelegd. Maar met briefgeld moet hier de mogelijkheid dan wel voor zijn om cash te betalen.

De winkel mag contant geld alleen weigeren indien dat bij de ingang van de winkel duidelijk is aangegeven. Veel winkeliers komen er mee weg wanneer ze het alleen bij de kassa aangeven, maar officieel mag dat niet. Zulke winkels weigeren bijvoorbeeld alle biljetten van meer dan € 50, of biljetten van € 200. Of ze weigeren alle betalingen van meer dan een bepaald bedrag in contanten. Zoals gezegd, dat moet dan wel duidelijk worden aangegeven. Daarbij is overigens een indirecte verwijzing voldoende. Bekend zijn de bordjes "hier hebben wij niet van terug" met een biljet van € 200, die je bij veel benzinestations ziet.

Dit mag alleen maar als het aangegeven staat. Het Hoofdbedrijf van de Detailhandel zegt hierover: Men mag bepaalde bankbiljetten weigeren, bijvoorbeeld biljetten van 100 euro of meer. Dat dient het dan wel duidelijk in de winkel (bijvoorbeeld bij de kassa) aangegeven te zijn. Met een sticker kan het bedrijf aangeven dat het bepaalde eurobiljetten niet accepteerd. Over het verhaal van de bus: Als de buschauffeur geen wisselgeld heeft, kan hij niet even weg om dit te halen. Er stond een bordje met "met gepast geld betalen" En gepast geld betekent niet hetzelfde als contant geld maar geld dat precies evenveel is als het te betalen bedrag.

Bronnen:
http://www.hbd.nl/pages/71/Betalingsverkee...

Als je van tevoren duidelijk is gemaakt dat bepaalde bedragen niet contant worden geaccepteerd, dan mag dat. Zeker bij een autohandelaar zou ik er helemaal niet van opkijken als 10.000 euro contant wordt geweigerd. Dat is namelijk een zogenaamde 'ongebruikelijke transactie', die de autohandelaar volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme moet melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland, waarbij hij wordt opgezadeld met allerlei administratieve plichten. Toegevoegd na 5 minuten: Herstel: bij een autohandelaar is een transactie pas ongebruikelijk als je meer dan 25.000 euro contant wil betalen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_ter_voork...
http://www.fiu-nederland.nl/Melders/Indica...

Als ik bij de Mediamarkt kom en ik koop daar een 107" LCD-scherm van 19.995 euro en ik betaal dat gepast. Dan kan niemand daar wat tegen doen. Aangezien het pinnen maar tot een maximum van 5.000 euro gaat... Waarschijnlijk is wel dat ik voor het betalen van zo'n groot bedrag even naar een apart kamertje word meegenomen... En toen ik jaren terug bij de notaris kwam en daar een koffertje neer legde met 154.000 gulden voor het appartement dat ik gekocht had deet daar ook niemand moeilijk over. We zijn wel even gaan lunchen in de tijd dat iemand het ging natellen...

Als autoverkoper wil mijn directie maar één ding, en dat is dat de wagen betaald is voor dat de klant hem meeneemt, wij nemen dan ook alle bedragen na controle door een apparaat aan.

volgens mij is papier geld en munten nogsteeds een wettigbetaalmiddel in Nederland

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100