Hoe krijg je macht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een hele interessante vraagt. Misschien moeten 'we' eerst macht definieren. Macht is hoeveel waarde mensen stellen aan jouw mening, denk ik. Uitgaande van deze definitie is het maar net welk ambt je bekleed. Zit je in de 2e kamer? Dan heb je al best wat macht. Ben je minister-president? Dan heb je nog meer macht. Ben je voorzitter van de vakbond? Ook veel macht ( kijk naar Agnes Jongerius, machtigste vrouw van Nederland ). Zo goed beantwoord?

De lotto winnen

Dat dwing je af

Door een getal met hetzelfde getal te vermenigvuldigen..

Minister-president worden / veel held hebben / directeur zijn van een groot bedrijf

Ooit las ik ergens: wil Macht jou?

Je begint met naar boven te likken en naar onderen te trappen. Ben je zo ver dat je de mensen boven je hebt ingehaald, dan veeg je die meedogenloos aan de kant, zodat je helemaak aan de top staat. Daarna ga je zitten wachten,tot het volk in opstand komt.

Macht heeft verschillende betekenissen. Ik neem aan dat je een van deze twee bedoeld. * Macht (menswetenschappen), in de verklaring van menselijke interactie speelt de menselijke hang naar macht -effect uitoefenen op anderen- een belangrijke rol. * Macht (politiek), in de politiek kan macht worden gedefinieerd als de mate waarin invloed wordt uitgeoefend door een persoon of organisatie op een andere persoon of organisatie. In de politiek zijn er verschillende gradaties van macht: * Je hebt een dictatuur waarbij alle macht in de handen is van één of een kleine groep mensen maar bij tirannie zal die persoon of die groep proberen alle macht in handen te hebben en zorgt ervoor, met middelen als geheime politie, terreur en andere geweld instrumenten, dat de macht in hun handen blijft. Je moet dus op macht uit zij en in dit geval kun je het b.v. bereiken door baas van het leger te worden en te zorgen dat het leger op je hand hebt. Dit kan o.a. met geld bereikt worden. * In een democratie wordt macht of invloed vergroot met overleg, lobbyen overreding en via de stembus. Een specifieke uiting van macht is gezag. Gezag is gebaseerd op de erkenning of rechtmatigheid om macht uit te oefenen. Het hangt van het land of of het hebben van veel geld van invloed is. In Amerika wel in Nederland nauwelijks. Veel mensen in de politiek streven ernaar hun macht te vergroten met alle mogelijke middelen. Volgens 'insiders' is macht over anderen verslavend en als men eenmaal macht heeft is het verleidelijk om die steeds verder uit te bouwen. Ook is het moeilijk om eenmaal verworven macht weer af te staan. Er zijn vijf machtsbronnen: Beloningsmacht: iemand beïnvloeden door middel van een beloning Afgedwongen macht: iemand beïnvloeden door te dreigen met straf Legitieme macht: gezag Expertisemacht: iemand beïnvloeden door kennis/deskundigeheid Referentiemacht: iemand beïnvloeden op basis van prestige of bewondering. Machtsmiddelen: Fysieke middelen: bijvoorbeeld opsluiting Economische middelen: bijvoorbeeld boete Informatiemiddelen: bijvoorbeeld het onthouden van informatie Expertise: bijvoorbeeld iemand wel of niet ondersteunen door het delen van kennis of deskundigheid Relationele middelen: bijvoorbeeld iemand negeren

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Macht_(politiek)

Macht krijg je als je iets doet dat invloed heeft. Als mensen opvolgen wat jij voorstelt (of afdwingt). Dat kan doordat je: - bevoegdheden hebt (als leraar, ambtenaar of directeur) - indruk maakt (met je kennis of talent) - charisma hebt (wijsheid en dingen zeggen die mensen geloven) - charme in zet (door te vleien of aandacht te geven) - goede argumenten hebt en overtuigend of motiverend bent - iets terug doet (voor wat hoort wat) Afdwingen gebeurt ook: - met wapens, geweld en dreigementen, chantage - door iets weg te nemen en eisen te stellen - met leugens en manipuleren - met veel geld - met veel mensen bent en druk kan uitoefenen. Zie ik nog iets over het hoofd?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100