Wat is bonoe?

Van de ene hoor je dat het een religie is, de ander zegt dat het een offer is. Wat is het precies, er werd verteld om het niet aan te raken of naar te kijken. Ik vond het wel interessant en ging het een bekijken.

Een verzameling drank, geld, brieven, versierde stokjes en vreemde vloeibare substanties in halve cocosnoten. In suriname onder de Kan-kan-tries (´moederbomen´, hele grote bomen, cottontree/zijdeboom)

groet,

Gerard

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bonoe is geesten bezweren of oproepen. De bonuman is dan ook een genezer van ziekten van bovennatuurlijke aard.

Bronnen:
http://www.sil.org/americas/suriname/Srana...

Ik heb een beetje zitten zoeken voor je en kwam op dit verhaal uit; Als je wisi zag nam je de benen, want wisi, zwarte magie, hekserij, was bedoeld om iemand kwaad toe te wensen. O wee als je aan de offers, want dat waren de bundels bij de bomen, kwam. Het fijne weet ik er niet van. Wel weet ik dat je naar de bonoe man kon, om al het leed ongedaan te maken. Je moest er flink voor dokken, alles wat de bonoe man vroeg moest je zonder morren aan hem geven, want alleen dan kon hij de gevolgen van de wisi weg nemen. Alleen de bonoe man kon er voor zorgen dat je niet getroffen werd door de wisi. Bij de wisi hoort ook de yorka! Yorka's zijn geesten. Geesten van mensen die gauw zullen sterven. Als je een Yorka hebt gezien, weet je dat er gauw iemand uit je omgeving dood gaat. Ik zal nog even verder voor je kijken, als ik wat vind, stuur ik het wel naar je.