Waarom is dierenmishandeling strafbaar maar het verkopen van bont niet?

Volgens artikel 36 lid 1 Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is het verboden om:

• Zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen.

Konijnen, vossen en wasberen ‘vermoorden’ om het te produceren in bont is in mijn ogen pure mishandeling en zoals in de wet staan een zonder redelijk doel.

hoe kan het dan toch dat bont verkocht word?

Weet jij het antwoord?

/2500

Maakt het dan erg veel uit om welk onderdeel een dier gehouden wordt? Of het nu voornamelijk om de huid en vacht gaat of om spiermassa is niet iets dat ik als een wezenlijk verschil zie. Of het nu om vlees, leer (iets waar je erg weinig over hoort vanuit de anti bont hoek) of bont productie gaat doet er weinig aan af. Dat gezegd: de dieren die voor het bont gehouden worden leven veel te vaak onder erbarmelijke omstandigheden maar dat heeft niks te maken met de daadwerkelijke reden waarvoor ze gehouden worden. Het gaat in alle gevallen om productie dieren. Wat mensen als een 'redelijk doel' zien is erg subjectief en veranderlijk met de tijdsgeest.

Konijn staat gewoon op tafel...ik zie het verschil niet met varken. Dus er zijn konijnen vellen vanwege de slacht voor voedsel en daarmee dus ook bont....net als varkensleren tassen etc. Zolang men het gehele (meestal ook gekweekte) dier gebruikt is er geen sprake van meer mishandeling dan bv bij de vleesproductie. Wat je hier bepleit lijkt mi. eerder een oproep om de gehele vee sector op te doeken. Of daar velen gelukkig van worden betwijfel ik. De meesten eten nu eenmaal niet vegetarisch. Derhalve is noch het verhandelen noch het kweken van bont in strijd met dat artikel.

Zoals je zelf al stelt is de GWWD zo geregeld dat er sprake moet zijn van het benadelen van het welzijn van dieren. Zowel bij kippen, koeien, en ook Nertsen is vastgesteld dat zij door de productie van bont niet onevenredig hard in hun welzijn worden geschaad. Daarom is de productie van bont van bepaalde dieren toelaatbaar, er zijn lijsten met dieren die wel in hun welzijn worden geschaad door het gebruik van hun vacht voor bont.

Omdat bont nog steeds gezien wordt als een onderdeel van onze kleding. Maar een belangrijk bezwaar tegen het zonder onderscheid doden van dieren omwille van hun pels, is het effect dat dit heeft op de totale dierenbevolking. Voordat bijvoorbeeld in Noord-Amerika de Europese vallenzetters arriveerden, lag de beverbevolking daar tussen de 60 en 100 miljoen. Maar omstreeks de eeuwwisseling waren ze bijna uitgeroeid, vanwege de uitzinnige vraag naar beverpelzen en bevermutsen. Om dan nog maar te zwijgen van de bijna volledige uitroeiing van diersoorten als het luipaard, de cheetah en de tijger wegens de vraag naar „chique” kleding van hun pelzen. Een rage of modegril is nooit een excuus om welke vorm van dierlijk leven maar ook, bijna volledig uit te roeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100