Word je ook geholpen als je ziek bent of word als je géén ziekteverzekering hebt en geen uitkering of werk?

stel je hebt totaal geen inkomen, mogen ze dan medische hulp weigeren...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Medische hulp in noodgevallen mogen artsen niet weigeren. Maar een huisarts zul je niet kunnen bezoeken. Toegevoegd na 2 minuten: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/01/22/R317.htm

Noodhulp wordt nooit geweigerd (in Nederland tenminste). Voor niet urgente hulp (dus niet acuut levensbedeigend) moet je toch een zorgverzekering hebben, óf via een hulpverleningsinstantie geholpen worden (GGD, Rode Kris, Leger des Heils, etc).

Nee, maar je hebt geen recht op preventieve hulp, alleen voor acute gevallen, maar mocht het daarom niet meer baten word je toch in ieder geval van overheidswege begraven.

Is al gezegd: Noodhulp moet verstrekt worden. Kijk er niet vreemd van op als daarna de rekening op de mat ploft en deze indien mogelijk ook geïncasseerd gaat worden. Eigenlijk is degeen die onverzekerd toch hulp eist zonder ervoor te willen of kunnen betalen buitengewoon asociaal...je kunt toch ook niet bij een supermarkt naar binnen lopen en eisen dat die je gratis eten levert? Zonder eten ga je nog veel sneller dood dan zonder medische hulp.... en je dwingt iemand om te werken zonder dat die er ook maar enige vergoeding voor krijgt. Er is nou eenmaal geen waarborgfonds voor onverzekerde zieken zodat de rekening bij het hele (wel betalende deel) van het volk terecht komt.

Bericht uit 2006: Veel artsen helpen onverzekerden Woensdag 04 oktober 2006 Veel artsen behandelen patiënten die onverzekerd zijn.Dat blijkt uit een onderzoek van beroepsorganisatie KNMG. Vier op de tien artsen hebben dit jaar onverzekerden geholpen, zoals illegalen, daklozen en wanbetalers. Artsen zijn verplicht om hen te helpen, maar krijgen daar geen geld voor. Uit het onderzoek blijkt dat artsen aan zulke patiënten vaak minder aandacht besteden. De KNMG vindt dat zorgwekkend. De artsenorganisatie pleit al een tijd voor een waarborgfonds om de kosten van onverzekerden te vergoeden. Vooral voor illegalen is dat van belang, omdat zij zich niet kunnen verzekeren. http://www.verzekeringen-online.nl/comment_view.php?blogid=3740 Hoogervorst was er destijds mee bezig (een waarborgfonds), maar of het er nou echt van gekomen is, dat kan ik niet vinden.

ze mogen de hulp zeker niet weigeren maar eigenlijk is dat oneerlijk. iedereen betaald zo veel voor de zorgverzekering en degene die dan niet betaald zou wel even geholpen worden... dat lijkt mij niet eerlijk. men is in nederland verplicht om zich te verzekeren voor deze kosten.