Is het verstandig een zwerver hulp te bieden?

Wij wonen aan een doodlopende weg aan het water. Aan het eind van deze weg staat een klein wc hokje. (Voor aanmerende boten) Sinds 2 weken slaapt een zwerver in dit hokje. Geen licht, en wc is defect.Knietjes opgetrokken. 's Ochtends vertrekt hij op een oude fiets, en 's avonds tegen donker komt hij weer.
Nu hebben we er al stiekum een deken in gelegd. Maar ja,
moet je zo'n persoon nu "aanhalen", met het risico dat je de eventuele gevolgen niet kan overzien? Eigenlijk is het een hele zielige man.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe ben ik altijd voor het helpen van mensen (en dieren) in nood. Voorzichtigheid is natuurlijk wel geboden in dit soort situaties. Je weet niet wat voor persoon het is. Wat zegt je intuïtie? Elk mens kan om verschillende redenen opeens dakloos worden. Daar kunnen ook zwaar psychisch gestoorden tussen zitten. En vooral die kunnen je een hoop last bezorgen. Neemt niet weg dat ook die persoon hulp nodig heeft, maar dan wel professioneel. Luister dus goed naar je intuïtie voordat je hem/haar bij wijze van spreken in huis haalt voor een natje en een droogje. Succes! :)

Als die zwerver daar zijn "vaste verblijfplaats" van heeft gemaakt is het misschien mogelijk om eens aan te kloppen bij instaties voor gerichte hulp. Dan kan je misschien zorgen dat iemand die professioneel daarmee bezig is eens op een avond/nacht bij hem komt kijken. Je loopt daarmee wel het risico dat hij niet meer die stek gaat gebruiken als zijn vaste plekje, maar daarmee geeft hij dan gelijk aan dat hij geen hulp wil.

Ik denk niet dat er een universeel antwoord op je vraag is. Dat hangt van de situatie af. Denk je dat wanneer je hem helpt, hij vervolgens zelf verder kan (cq hij heeft alleen maar een duwtje in de rug nodig) of is het een bodemloze put (bij wijze van spreken)? Ik denk daar ook vaker over na. Dan wil ik zo een persoon helpen door met hem naar een opvang huis te gaan, maarja, aan de andere kant heb ik weer zoiets van bemoei je er maar niet te veel mee (wat je zelf al zei over de eventuele gevolgen) eh dus, het is wel verstandig om hulp te bieden, maar wie de hulp moet bieden blijft hier een beetje in het midden

Met de zwerver is geen gesprek geweest, begrijp ik. Dan wordt het een beetje gissen over het hoe en waarom. Ik zou het bij de gegeven deken laten en rustig kijken hoe het zich verder ontwikkelt. Wordt het niet iets dukker 's nachts nu de zomer naakt? Verandert de situatie dan niet?

Is het een sociaal/praterig type? Spreek dan gewoon eens met hem, over allerdaagse dingen, vraag m hoe het met hem gaat.. Als je het openlaat om een gesprekje te voeren kun je ook iets meer te weten komen over zijn motieven om te zwerven, of hij hulp nodig heeft/accepteert, en of hij al beschikt over zorg e.d.

Heb je al eens gewoon een praatje gemaakt met deze man? Niet in de trant van "ach wat ben je zielig, laat me je helpen" maar gewoon van mens tot mens, zoals je met een buurman een praatje zou maken? Dat zou je zomaar een stuk verder kunnen helpen met bedenken of en wat je voor die man kan betekenen, en wat misschien helemaal niet gewaardeerd wordt.

Persoonlijk vind ik dat een helpende hand geen kwaad kan. Dat van die deken is een mooi gebaar, misschien af en toe een stuk brood toeschuiven, maar wel oppassen dat je er niet teveel bij betrokken wordt en helemaal nooit in huis halen, al is het nog zo zielig. Deze mensen hebben in principe niks te verliezen, dus ze kunnen altijd op de een of andere manier gevaarlijk worden.

Misschien 't Leger des Heils even bellen? 036-5398111

Sommige van de zwerevers willen op straat leven of hebben dat in ieder al geaccepteerd dat dit hun situatie is. Als ze hulp willen, dan kunnen ze terecht bij het Leger de Heils of ander instanties. Dat klinkt hard, maar ik denk dat je als individu deze mensen weinig kan helpen. Zij hebben zoveel shit in hun leven gehad dat daar profesionele hulp voor nodig is.

Als je hem veel helpt en veel met hem gaat praten. Dan neemt hij jullie waarschijnlijk in vertrouwen. Mischien komt hij dan wel bij jullie bedelen om eten, water of zelfs geld. Als jullie dat dan geven komt hij steeds terug. Als jullie niet geven dan komt hij waarschijnlijk niet. Als je eten of spullen stiekem voor hem neerlegd weet hij ook niet wie dat doet en komt hij ook niet snel bij iemand bedelen. Hij zal er dan wel blijven zitten omdat hij eten of spullen krijgt.

Dat is aan jou om dat te beoordelen, kan ik niet voor jou... Ik ben nog niet zo lang geleden zelf een zwerver geweest en wat mij het meeste opviel is dat vrienden de deur voor mijn ogen dichtsloegen... Ze waren bang van me geworden... Iedereen is bang van een zwerver... En ik weet precies waarom. Je hebt daar niet naar gevraagd, dus ik hoef het niet te vertellen...

allereerst hiermee lok je hem ernaar toe, en misschien vinden je buurtgenoten geen prettig idee om een "zwerver"in de ronte te hebben. Ik vind het een beter idee als je leger des heils routemapje i.p.v. denkentje legt.

je hart zit op de juiste plaats, hem een beetje helpen kan geen kwaad, zolang hij maar niet weer waar je woont, want dan gaan ze bedelen of erger.