Wat is de straf die iemand in Nederland kan krijgen voor het rijden zonder rijbewijs omdat deze het bewijs nog nooit heeft gehaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heb alleen een bedrag van 2013 voor rij-onbevoegd rijden: eur 230.-. Een bescheiden bedrag als je het afzet tegen het grote risico wat dit met zich meebrengt. Toegevoegd na 7 minuten: Met dank aan Erotisi: bedrag is nu (2015) eur 370.- dus enigszins bijgesteld.

De echte straf krijg je pas als je een ongeluk krijgt en je dus niet verzekerd bent. Dan ben je aansprakelijk voor alle schade en ook persoonlijk letsel. Ziektekosten arbeidsongeschiktheid enz. Dat bedrag is vele malen hoger dan die paar honderd euro.

Inderdaad geldt een afgesloten verzekering niet als men een voertuig bestuurt zonder rijbevoegdheid, maar dat wil nog niet zeggen dat de onverzekerde nu alle letsel- en of andere schade moet gaan betalen omdat hij reed zonder rijbevoegdheid. M.i. zal de onverzekerde dan toch wel schuld ten laste moeten worden gelegd. Stel dat de onverzekerde aan kan tonen dat hij al vele jaren zonder rijbewijs reed zonder schade te hebben veroorzaakt. Stel daarbij dat de tegenpartij met een slok teveel op, met flinke snelheid een eenrichtingsstraat in te scheuren en daarbij op de auto van de onverzekerde rijdt en daardoor levenslang invalide blijft. Heeft hij dan geluk dat hij met zijn zatte kop toevalig op een bestuurder zonder rijbewijs knalde? M.I. niet. Natuurlijk zal de onbevoegde een boete krijgen voor rijden zonder rijbewijs, maar geen enkele rechter zal een onschuldige veroordelen enkel en alleen omdat hij geen rijbewijs had maar verder niets fouts gedaan heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100