Waarom stemt het noorden op de PvdA?

In de gemeentes Urk en Staphorst wonen streng christelijke mensen, zij stemmen met name op de SGP wat in die zin dan begrijpelijk is.

Maar welke mentaliteit heerst er in het Noorden van het land om op de PvdA te stemmen? Het is erg opvallend dat alleen het Noorden rood is gekleurd met PvdA stemmen.

Welke PvdA ideologieën komen overeen met de mentaliteit van Noordelingen?

Afbeelding betreft de uitslag van de verkiezingen 2012.
Blauw = VVD
Rood = PvdA

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een deel is het traditie. Mensen zijn van oudsher meer gewend om PvdA te stemmen in die regio. Een in mijn ogen belangrijker oorzaak is hetzelfde kaartje als je bij je vraag hebt neergezet, maar dan niet met stemgedrag maar met besteedbaar inkomen per inwoner. Mensen laten zich vaker vooral leiden door hun eigen portemonnee. Mensen in het Noorden hebben zoals je kunt zien gemiddeld genomen een veel lager inkomen dan mensen uit de Randstad. Daarom zijn ze eerder geneigd om te nivelleren en vinden ze dat de rekening best bij de 'rijkere' Nederlander neergelegd kan worden. Die rijkere Nederlander woont gemiddeld genomen weer vaker in de randstadprovincies. Zij zijn minder geneigd te delen met minder bedeelden en stemmen daardoor conservatiever. Daarbij speelt ook de hypotheekrenteaftrek een belangrijke rol. De huizenprijzen liggen in de randstad vele malen hoger dan in de Noordelijke provincies. Hoewel mensen een hoger inkomen hebben in de Randstad zijn ze van hun inkomen een veel groter deel kwijt aan hun huis. De huizenprijzen zijn namelijk veel hoger in de Randstad dan in de Noordelijke provincies. Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek treft hen dus onevenredig zwaar. De PvdA wil ook bestaande hypotheken aanpakken en dat kost al gauw honderden euro's per maand. In het Noorden zijn de huizenprijzen veel lager en is er dus ook minder weerstand tegen het afschaffen of beperken van de renteaftrek. Een vrijstaande woning in Groningen (2 ton) bij een inkomen van 40.000 euro levert bij 5% rente een aftrek op van 350 euro per maand. Dezelfde woning kost in de Randstad gemiddeld 5 ton. Bij een inkomen van 80.000 euro levert 5% rente een aftrek op van 1083 euro per maand. Het zijn natuurlijk maar rekenvoorbeelden en het geldt niet voor iedereen in dezelfde mate, maar het scheelt natuurlijk nogal wat of je voor of tegen afschaffen van de renteaftrek bent of je een paar honderd, of meer dan duizend euro per maand moet inleveren. Dat zijn volgens mij dus de voornaamste redenen waarom de Noordelijke provincies veel linkser stemmen dan de Randstad.

Bronnen:
http://www.zorgatlas.nl/beinvloedende-fact...

Dat komt eigenlijk door de landarbeiders staking uit 1929, waarbij de combinatie van een onverzoenlijke houding van de hereboeren en het gebruik van veelal christelijke stakingsbrekers om de oogst toch binnen te halen. De staking is toen niet succesvol gebleken, maar de gevolgen ervan zie je nog steeds terug op de kaart van de verkiezingen.

Bronnen:
http://www.vakbondshistorie.nl/landarbeide...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100