Aan wie mag je allemaal volmacht geven?

Mijn vader kan aankomende woensdag niet stemmen (hij is op vakantie) en wil dus graag volmacht over zijn stem geven aan iemand anders. Nu ben ik 17 en mag ik dus niet stemmen, wat ik erg jammer vind. Mag hij zijn volmacht ook aan mij geven, of alleen aan iemand die 18+ is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen aan iemand die zelf ook gaat stemmen, jij bent nog te jong. Eerst een formulier aanvragen bij de gemeente dan beiden ondertekenen, de gemachtigde ontvangt een volmachtsbewijs. "U kunt het formulier tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingsdag indienen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is dit dus uiterlijk 16 maart 2018."

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/v...

Als de persoon die je vader wil machtigen in dezelfde gemeente woont mag stemmen en dat ook gaat doen, is de procedure eenvoudig: de achterkant van de stempas invullen, handtekening van volmachtgever en gemachtigde erop. Je vader (volmachtgever) moet een kopie van zijn id-bewijs meegeven aan de gemachtigde. De gemachtigde mag maximaal twee volmachten aannemen. "Iemand machtigen om voor u te stemmen via de stempas U kunt iemand alleen via uw stempas machtigen als de gemachtigde in dezelfde gemeente woont. U vult hiervoor de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de door u gewenste persoon machtigt. U moet deze persoon naast de stempas ook een kopie van uw identiteitsbewijs meegeven. De kopie moet de gemachtigde, naast het eigen identiteitsbewijs, laten zien aan het stembureau. De gemachtigde moet ook zijn eigen ID-bewijs laten zien. De volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde kan per stemming voor maximaal 2 andere personen als gemachtigde optreden." Je vader mag zijn volmacht (dus) niet aan jou geven omdat je zelf niet stemgerechtigd bent. Een volmachtstem mag uitsluitend gelijktijdig worden uitgebracht met de eigen stem van de gemachtigde.

Toegevoegd op 14 maart 2018 19:54: tekst

Elke kiesgerechtigde is in principe vrij in de keuze wie hij of zij wil machtigen om namens hem/haar te stemmen, maar een voorwaarde is dat de gemachtigde zelf ook kiesgerechtigd moet zijn. Alleen meerderjarige burgers zijn kiesgerechtigd. Jij kunt dus helaas niet gemachtigd worden door jouw vader om namens hem te stemmen.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/v...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100