Zijn er argumenten waarom men niet zou instemmen met orgaandonatie na overlijden?

Het lijkt me een goede zaak om te tekenen voor orgaandonatie na mijn overlijden. Zijn er echter ook tegenargumenten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan er wel een paar bedenken: - Religieuze redenen - 'Niet met je onderdelen in de uitverkoop willen gaan' - De wens om compleet te vergaan als je dood bent - Angst dat iets van je eigenheid in je organen zit en dus overgaat in een ander - Je familie niet met de sores van het uitnemen van de organen willen belasten - Er iets op tegen hebben dat misschien een 'slecht iemand' onderdelen van jou krijgt Toegevoegd na 5 minuten: - Wantrouwen tegenover de regelgeving in de toekomst: 'Wie zegt dat, als ik nu toestemming geef, dat over 10 jaar niet betekent dat ze me kunstmatig in leven mogen houden totdat m'n hele lichaam is leeggehaald'.

er zijn zeker tegenargumenten..mensen die vanwege geloofsovertuigingen besluiten geen donor te willen zijn..

Er zijn heel veel mensen die vanuit religieuze overwegingen geen organen willen afstaan. Daarnaast heb je ook nog mensen die bijgelovig zijn en denken dat ze in het hiernamaals 'heel' moeten zijn. Er zijn zelfs mensen die zo racistisch zijn dat ze geen organen af willen staan omdat ze niet weten bij wie het terecht komt. Er zullen nog veel meer redenen zijn waarom mensen geen donor willen worden.

Er is ook nog de (irreële) angst dat men al begint met het verwijderen van organen als je nog niet echt dood bent.

De reden kan ook heel persoonlijk zijn. Ik heb bv. geen contact met mijn familie, al heel lang niet. Nu is mijn dochter volwassen, maar toen zij nog minderjarig was, wilde ik perse geen donor zijn. De reden was dat als ik zou komen te overlijden , nemen ze contact op met je familie. Als je het open laat kan je familie beslissen, als je ja zegt ook . Terwijl een nee van jezelf een nee blijft; je familie kan dan niet zeggen; doe toch maar. Ik vind het belangrijk om dat soort dingen zelf te bepalen.

De snelheid die nodig is hierbij vindt mijn partner erg vervelend. Afscheid nemen wordt op die manier gedwongen versneld. Dat is soms heel moeilijk voor mensen.

Ik heb een donorcodicil en heb voor de optie gekozen waarbij mijn partner en kinderen de uiteindelijke beslissing hebben. Ze zouden trots op mijn keuze kunnen zijn en de orgaandonatie juist daarom willen laten plaatsvinden, ze zouden het daarentegen ook te pijnlijk of "eng" kunnen vinden. Omdat ik zielsveel van ze houd én ik ervan uitga dat ik dan morsdood ben en niet geloof in een hiernamaals, mogen zij het allemaal beslissen. Ook of ze me onder de grond stoppen of in de oven schuiven. Ik krijg er toch niets meer van mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100