Waarom worden sommige vragen zo slecht gesteld?

Ik lees vaak een vraag en moet die dan 5x overlezen omdat de vraagstelling zo vaag is en vaak gepaard gaat met dusdanige schrijffouten dat ik denk "wat wordt er nu eigenlijk bedoeld?".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vraag goed formuleren is bijna net zo moeilijk als er een goed en duidelijk antwoord op geven. Mensen hebben nu eenmaal niet allemaal hetzelfde ontwikkelingsniveau. Maar onder andere daarvoor heeft een site als 'Goeie Vraag' een heel mooie sociale, alsmede een soort 'opvoedende' functie. Men helpt elkaar hier immers en deelt er de kennis. En ja, diegenen die wèl in staat zijn een vraag goed onder woorden te brengen moeten daarom maar wat meer moeite doen om hen die daartoe wat minder in staat zijn, te begrijpen...vind ik. Gr. Ton

Omdat niet iedereen even goed weet HOE hij/zij een vraag het beste kan stellen. En sommige mensen zullen hun vraag niet nalezen voordat ze hem stellen.

Dit komt vaak voort uit een soort woordblindheid, in andere woorden: ook al lees je de vraag na, je leest over je eigen fouten heen! Het is al eens onderzocht, en blijkbaar lezen mensen vaak over hun eigen "net" ingetikte fouten heen, als men een paar minuten wacht en daarna opnieuw leest, dan ziet men de fouten vaak wel. Natuurlijk leest een gros van de mensen hun eigen tekst ook niet na en ziet dan al helemaal niet wat er net is getypt.

Omdat je voor het goed formuleren van een vraag wel een beetje 'feeling' moet hebben. Niet iedereen heeft dat....

Tel daarbij op dat voor veel mensen spelling niet meer zo belangrijk lijkt... die turbo- en sms-taal stompen de boel aardig af. Niet iedereen krijgt er de kriebels van als werkwoordvervoegingen omgedraaid worden ('d'als het 't' moet zijn, en andersom; om over 'dt' nog niet te spreken). Heb ju mu anwoort begreepu? Haha, ik krijg het bijna niet getypt! (Met een 't' ja, omdat de stam van het werkwoord eindigt met een letter die in 'T KoFSCHiP voorkomt. Of in 'T FoKSCHaaP, wat je wilt.)

als ik bij mezelf te rade ga is het vaak inderdaad op papier anders dan het in mijn hoofdzit,want ik mis dan de juiste woorden zie het wel,zit dan te staren en te denken ,tot het me te lang duurt en laat het dan maar zo .

Omdat veel Nederlanders ontstellend en schrikbarend slecht Nederlands kennen.

Ik snap de vraag niet?:)

Dit komt doordat nou eenmaal niet elke Nederlander zijn taal even goed beheerst. Hetzelfde geld dan ook nog weer voor zijn gedachtenstroom. Niet iedereen heeft zijn eigen gedachten even goed op een rijtje. En als die twee bij elkaar komen, dan krijg je hele mooie vragen, waar kop nog staart aan te ontdekken valt en de informatie hooguit in poëtische zin aanwezig lijkt.

Ik wil hier het volgende aan toevoegen: Ik erger me aan die vraagstellers die lijken te denken dat ze het absolute middelpunt van het heelal zijn; die niet de moeite willen nemen om hun vraag goed voor de lezers te verduidelijken; die zich nooit lijken af te vragen: zouden de mensen van GV dit begrijpen? Die nooit het respect in hun ..... hebben om tenminste gebruik te maken van de spellingscorrector van GV. Soms denk ik dat ik in een kleuterklas zit. Die vragen sla ik ook over. Advies: Stel je altijd voor dat je tegenover iemand zit, die jou niet kent. Probeer te bedenken wat die ander zou moeten weten om je vraag te beantwoorden. Maak gebruik van de spellingscorrector dan leer je nog iets van het stellen van de vraag.

Omdat in principe iedereen van jong tot oud, van mensen met een leesprobleem tot Neerlandici hier zonder moderator worden toegelaten, is alles mogelijk. Hoewel het jammer is, wanneer de crux van een vraag verloren gaat vanwege een gebrekkige formulering en spelling, vind ik het eigenlijk juist heel charmant dat er zo'n keur aan stijlen verschijnt! Nadeel van niet duidelijk de bedoeling van de vraag begrijpen is helaas wel, dat je dan ook geen specifiek antwoord kunt geven. Wie dikwijls vragen over de bedoeling van de vraag krijgt, doet er verstandig aan iemand mee te laten kijken bij het stellen van de vraag. Meteen leerzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100