Waardoor komt het dat een relatief klein land, zo goed is op mondiaal niveau qua voetbal?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat heeft niets met een klein land te maken een voetbalveld in nederland heeft dezelfde grote als in spanje en italie en frankrijk het zijn de spelers die zich bewijzen op het veld en aan de trainer

Voetbal is een populaire sport in Nederland, veel jongetjes gaan, al is het maar voor een aantal jaren, op voetbal. Dan worden de goede spelertjes er al uit gepikt. Er wordt door grote clubs ook veel gedaan voor jonge voetballertjes, zo krijgen ze mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Dus de populariteit zorgt voor veel keuze van talenten.

Nederland heeft uitstekende trainers die in het buitenland erg gewild zijn, en dat zegt heel veel over de opleiding in nederland. Nederland heeft een uitstekende trainersopleiding. Veel clubs hebben een eigen jeugdopleiding,en dan met een goed opgeleide trainer,komen er vaak goede jeugd spelers door. En als ze in nederland doorbreken, ook dan is het leerproces nog niet afgelopen,alleen als het uitblinkers worden , dan gaan zij ( helaas) voor veel geld naar het buitenland,waar ze veel internationale ervaring opdoen. Maar je moet ook geluk hebben dat een lichting spelers ( zoals dat nu is ) klaar zijn voor het grote werk. Over enkele jaren kan het weer anders zijn , en komen wij ( misschien ) de voorronde niet door.

En in aanvulling op bovenstaande: we hebben een heel goed opleidingssysteem en.... heel veel ervaring uit het verleden waar we van/uit kunnen leren.

Goede infrastructuur, veel beoefenaars van de sport mede door de goede prestaties van nu en uit het verleden, goede jeugdopleiding, goede organisatie en op zich zijn we niet het grootste land maar toch hebben we een aardige populatie om 23 goede voetballers eruit te halen. Uruguay lukt het om met 3 miljoen inwoners 2x wereldkampioen te worden en nu weer een halve finale. Dus in vergelijking daarmee valt het klein zijn weer mee.

Nederland is een vlak land. Hierdoor zijn er veel plekken beschikbaar waar, op een goede ondergrond, gras, met een bal gespeeld kan worden. Jongens leren als het ware, vanaf de moederschoot, al voetballen. Meisjes tegenwoordig ook. Al is het straatvoetbal van vroeger, tegenwoordig minder mogelijk.

Mondiaal goed? We doen het nu leuk op het wk maar voor de rest stelt het Nederlands voetbal bar weinig meer voor op de wereld. Vooral door geldgebrek. Vroeger waren wij ook geen groot voetballand, maar eind jaren 60 en begin jaren 70 zijn wij als land gezegend met een paar grote talenten en vooral een coach, Rinus Michels. Wat mij betreft de grondlegger van onze successen. Een man met visie, die een totaal andere vorm van voetbal bedacht en dat hier introduceerde. Mede daardoor is ons voetbal zich gaan ontwikkelen, en heeft ons de al dan niet kleine succesjes opgeleverd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100