Hoe hebben mensen zich vroeger gered zonder al die grootverpakkingen?

Vroeger waren de gezinnen veel groter, maar ik kan me geen pak wc papier herinneren van meer dan 4 rollen, laat staan een pak van 24 rollen... en voor zover ìk mij kan herinneren kwam toen de kruidenier ook maar een keer per week langs :-/ Ik kan me nu niet voorstellen dat ik het met 4, of hooguit 8 rollen wc papier in de week moest doen...

Nu worden de gezinnen steeds kleiner en de eenheden die je in de winkels koopt ( en soms MOET kopen!) steeds groter...

Hoe hebben de mensen zich daar vroeger dan mee gered?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meander, ik zie in jouw profiel dat je 42 bent. ik ben 5 jaartjes ouder dan jij, en mijn ouders haalden wel degelijk grootverpakkingen wc papier in huis. En niet alleen toiletpapier... Ik herinner me dat zij regelmatig langs gingen bij " De Witte Boerderij", een soort voorloper van de huidige makro. En groot inkochten. Vooral dingen als toiletpapier, limonade, koffie en wasmiddelen. Als ik mazzel had was er geld voor heeel veeeel koekjes in een pak.. De eerste Makro werd trouwens al in 1968 in Amsterdam geopend. Ook gingen ze regelmatig naar een boer in onze directe omgeving om een mud aardappelen te scoren. Die werden opgeslagen in een grote kist in de kelder. Ronduit een straf als ik van ma "even een pannetje moest halen" daar.. brr... de onderste waren helemaal zacht en naar en vol uitlopers.. en 't was best donker in de kelder. Ik krijg nog kippenvel als ik daar aan denk.. huuuhh.. Mijn vader kocht ook regelmatig een big bij een familielid met een " landje". In ruil voor het vestmesten en slachten daarvan hielp mijn vader een handje mee op het land. Na 't slachten verdween hij vrijwel in z'n geheel in de diepvries van m'n ouders. En soms als ik thuiskwam lag er een varkenskop te weken in de badkuip. Daar werd zure zult van gemaakt. Ik durfde na zo'n confrontatie een week niet te douchen!! Nou had ik daar als kind toch al een bloedhekel aan.. dus 't was een mooie smoes ;) Maar.. lang verhaal kort.. in mijn jeugd dus al wel degelijk grootverpakkingen opgestapeld in de gangkast en de kelder.

Vroeger leefde men heel anders. Moeder was doorgaans thuis en op iedere hoek van de straat had je wel een kruidenier waar je voor je dagelijkse boodschappen heen ging. Tegenwoordig hebben we geen tijd om dagelijks boodschappen te doen, dus moeten we wel inslaan. Daar spelen de fabrikanten ook op in.

vroeger moesten de mensen ook wat zuiniger. toen mijn moeder klein was hadden ze de oude kranten in de wc liggen ipv wc-papier. vroeger waren mensen ook wat sneller tevreden. er was nog veel minder te koop dan nu. toen kochten ze een paar flessen melk bij de melkboer en misschien wat koeken voor op zondag. er is nu ook veeel meer te koop in de winkels en alles moet nu makkelijker en sneller.

meer pakken toiletpapier kopen lijkt me een goede oplossing.

Vroeger hadden mensen ook een eigen moestuin en maakten ze vanalles in. Ze kochten meer de basale dingen zoals suiker en daar maakten ze weer ranja en jam van bijvoorbeeld. Maandverband was uitwasbaar, wc papier: oude kranten, wasmiddel: Blok zeep. Tandpasta: Zout. Dus ik denk dat mensen toen meer het basale kochten, en de rest werd gewoon niet gebruikt of zelfgemaakt.

Ik kom uit een groot gezin en per definitie werd alles in het groot ingekocht. Melk in emmers; spinazie in een wasmand (werd gewassen in de badkuip..) kolen en aardappelen werden bezorgd in enorme jute zakken; Er werd trouwens veel meer bezorgd vroeger: Voor bijna alles had je venters. Bakker, groenteboer, ijsman, olieman, melkman, bloemenverkoper, visboer, enzovoort. Dat ging eigenlijk aan de lopende band door. En verder had je op elke straathoek een winkel. Daar kwam je soms wel 10 x op een dag.

Luxe went heel erg snel.Ojee als we terug naar die tijd moeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100