Hond heeft de voetbal van een jongen beschadigd maar hij is niet kapot. Ik vervang, is de bal van my?

Mijn hond heeft de voetbal van een buurjongetje gepikt en er zaten een paar tandafdrukken in het leer. De bal was verder niet lek en er was bijna niets te zien.
Ik ga deze bal uiteraard wel vergoeden voor hem. Maar als ik dit doe, heb ik dan het recht om de oude bal mee te nemen of blijft deze ondanks dat van het jongetje? Er is verder niks mis met de bal namelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat moet je met het jongetje overleggen. Als hij een nieuwe bal wil kan je hem voorstellen, dat jij de nieuwe bal betaalt en dat jij dan de oude krijgt voor je hond. In principe is de bal nog van hem, tot er een afspraak is gemaakt.

Juridisch gezien moet jij het jongetje schadeloos stellen. Oftewel je moet de waardevermindering van de bal vergoeden. Daarmee wordt jij niet automatisch eigenaar van de oude bal. In de basis gaat dat via een financiële compensatie, maar als jullie tot een andere deal komen is dat uiteraard ook goed. Nu is 'waardevermindering' in het geval van een bal moeilijk uit te drukken. Het kan dan inderdaad praktischer en eenvoudiger zijn de hele bal te vervangen, maar ook daarmee wordt jij niet automatisch eigenaar van de bal. Je buurjongen moet daar in toestemmen. Doet hij het niet, dan betekent dat dat je toch op zoek moet naar een andere deal, of toch met een geldelijk bedrag komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100