Hoe wordt ik hedendaags filosoof?

Toegevoegd na 17 minuten:
Na een hele goede weergave van een filosoof als antwoord op de vraag van een filosoof in het eerste antwoord, wil ik er een woordje aan toevoegen:

"betaald"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind het mooi om te zien dat je filosoof wilt worden. Maar ik neem aan dat je eigenlijk geïnteresseerd bent in de filosofie. En dat je dat academische vak wilt bestuderen. Nou hoef je in principe niet naar de universiteit om filosoof te worden, zo min als je filosoof wordt louter door op de universiteit filosofie te studeren. Maar het studerenop de universiteit kan geen kwaad en het bestuderen van wat de filosofen voor jou gezegd en gedacht hebben is toch wel een voorwaarde waar haast niet aan te ontkomen is. Zeker als je als filosoof betaald wilt krijgen. Dat 'hedendaags' wat je in je vraagstelling hebt opgenomen is vanzelfsprekend, je kunt alleen maar hedendaags filosoof worden, een hedendaags filosoof is een filosoof die nu leeft en werkt. Samengevat kun je stellen dat je het beste filosofie kunt gaan studeren. Tot slot wil ik toch opmerken dat je vraagstelling mijns inziens niet van een filosofische instelling getuigt.

Filosoof is geen beschermd beroep, dus iedereen mag zich filosoof noemen. Filosofie is het verlangen en het streven naar kennis en wijsheid. Een beoefenaar van filosofie wordt een filosoof of wijsgeer genoemd. Filosoof betekent letterlijk 'vriend van de wijsheid'. Het woord 'wijsgeer' is dus een letterlijke vertaling van 'filosoof'. Dus zorg dat je wijs wordt. Zodat jouw redeneringen en gedachte-experimenten, en zorgvuldig de filosofische problemen te formuleren ook weer een bron van wijsheid voor anderen kunnen worden.

Het begin is wel erg simpel eerlijk gezegt. Laat een baard staan bijvoorbeeld. Het schijnt te helpen.

Het is daarvoor toch het beste om eerst filosofie te gaan studeren. Voor jou zijn er namelijk heel veel filosofen geweest die hebben nagedacht over wat wijsheid voor de mens is, over het doel en de onzin van het leven, over de zin van vragen en antwoorden etc. Neem daar eerst kennis van, en leer om heel zuiver te redeneren, een gedachtegang op te bouwen waar geen speld tussen te krijgen is, en waar de mensheid iets aan heeft. In de wandelgangen worden mensen die wat meer nadenken over het leven, af en toe wel eens stilstaan bij een onderdeel van het leven, wel eens filosofen genoemd. Het is fijn dat die mensen er zijn, het leven is al zo vluchtig, met al dat commerciele geijl. maar om werkelijk iets te melden te hebben, moet je je een goede denktrant verwerven. B.v. Hans Achterhuis, Illitsch, Joep Dohmen, zijn hedendaagse filosofen die me te binnen schieten. Sartre natuurlijk. Zij hebben en hadden iets te melden waar heel veel mensen iets aan hebben gehad of nog hebben.

Begin door jezelf af te vraagen "wat is de reden voor mijn bestan?"

Door mijn gedachten te organiseren in een boek. Veel naar kijkkanonnen solliciteren v.e. uitnodiging...nergens mijn neus voor ophalen en evt bonussen uitreiken. Dan kom ik er snel!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100